dilluns, 6 d’octubre del 2008

Nobel de Fisiologia o Medicina 2008

S'ha anunciat aquest matí. El Premi Nobel de Fisiologia o medicina 2008 es reparteix entre tres persones: una meitat del premi és per Harald zur Hausen, del centre Alemany de Recerca contra el Càncer, de Heidelberg (Alemanya), "per la descoberta que el virus del papiloma humà causa càncer del coll de l'úter", i l'altre meitat per repartir entre Françoise Barré-Sinoussi, de l'Institut Pasteur de París, i Luc Montagnier, que actualment treballa a la Fundació Mundial per a la Recerca i la Prevenció de la Sida, a París, "per la descoberta del virus de la immunodeficiència humana".

Amb aquest premi --en cara que sigui compartit-- Barré-Sinoussi entra al "club" tan minoritari de les dones que han rebut un premi Nobel en ciència. Per altra banda, es un reconeixement al seu treball en la descoberta del virus de la sida, que habitualment s'atribueix només a Montagnier i també a un tercer (Robert Gallo), que s'autoatribuïa la descoberta tot i que finalment va reconèixer que els primers van ser el grup de Montagnier, al'Institut Pasteur. El nom de Barré-Sinoussi ha quedat sempre en segon pla, tot i que ella és la primera signant de l'article que el 1983 descrivia el virus --del grup dels retrovirus- que després s'anomenaria virus de la immunodeficiència humana.

El resum biogràfic de Barré-Sinoussi que hi ha en el web de l'Institut Pasteur esmenta els guardons i premis que ha rebut. Curiosament és membre de dos ordes de cavalleria francesos: Chevalier de l'Orde Nacional del Mèrit (198 i Chevalier de la Legió d'Honor.

Françoise Barré-Sinoussi, al seu despatx de l'Institut Pasteur
Foto: Institut Pasteur

2 comentaris:

maria ha dit...

Ací en tens un altra, esplèndida guanyadora del nobel de medicina:

http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/72076

Anònim ha dit...

Sí, Rita Levi Montalcini és una dona extraordinària. He llegit la seva autobiografia i diverses obres seves i vaig coincidir amb ella el 1998 i el 2000 en dues reunions sobre dona i ciència que la Comissió Europea va organitzar a Brussel·les. Malgrat la seva avançada edat (nascuda el 1909!), seguia les sessions de treball, matí i tarda, amb gran atenció i participava activament en els debats.