dimarts, 7 d’octubre del 2008

Nobel. Medicina, equanimitat. Física, injustícia?

Equanimitat
Ahir comentava que el premi Nobel de Fisiologia o Medicina 2008 és un reconeixement al treball del grup de l'Institut Pasteur en la descoberta del virus de la immunodeficiència humana (VIH), especialment al treball de Françoise Barré-Sinoussi, que era el personatge oblidat d'aquesta recerca. Del premi n'ha estat exclòs Robert Gallo, que durant molt de temps va autoatribuir-se l'aïllament del VIH. El 1991, però, ell mateix va publicar una carta a la revista Nature declarant que s'adonava que el seu virus i el de l'Institut Pasteur eren el mateix i que segurament els cultius de virus que tenia en el seu laboratori s'havien contaminat amb el virus aïllat pels francesos. Això va ser després que Gallo, el seu equip ded recerca i el seu laboratori fossin investigats per posar en clar si hi havia hagut frau en el seu treball i en la despesa dels fons de què disposaven per a la recerca.

Però Gallo deu creure que la gent ha oblidat la seva confessió, perquè posteriorment ha dit en més d'una ocasió que va ser ell qui va aïllar el VIH. I, segons el New York Times, en assabentar-se que a Montagnier i Barré-Soussi els han concedit el Nobel d'enguany, s'ha sentit decebut. És una llàstima que una carrera de recerca tan valuosa com la de Gallo (tot i no haver estat el descobridor del virus, el seu treball ha estat fonamental en la lluita contra la sida) es veiés enterbolida per l'afany de glòria... i de diners, també, perquè la "paternitat" del virus donava dret a patents biotecnològiques.

Injustícia?
Avui s'ha fet public el premi Nobel de Física 2008. La meitat del premi és per al nord-americà d'origen japonès Yoichiro Nambu, "per la descoberta del mecanisme de trencament espontani de la simetria en física subatòmica". L'altra meitat es reparteix entre els japonesos Makoto Kobayashi i Tosghihide Maskawa, "per la descoberta de l'origen de la simetria trencada que prediu l'existència d'un mínim de tres famílies de quarks a la natura". Malauradament els meus coneixements de física de partícules elementals són encara més elementals que les pròpies particules i, per tractar d'entendre els premis d'enguany, hauré de llegir aquest article de divulgació que la Fundació Nobel ofereix en el seu web.

Poques hores després de fer-se pública la decisió del Comitè del Nobel, l'equanimitat dels seus membrès ja es posava en dubte, especialment a la premsa italiana. Els físics italians s'han sentit decebuts en veure que el premi ha oblidat Nicola Cabibbo, precursor de la recerca per la qual han estat premiats Kobayashi i Maskawa. El model estàndard de la física de partícules és anomenat matriu Cabibbo- Kobayashi-Maskawa (matriu CKM), a partir dels noms dels tres investigadors. Roberto Petronzio, president de l'Institut Nacional [Italià] de Física Nuclear, ha declarat al diari italià La Repubblica que estava content que el premi s'hagi atribuït a un sector de la física que avui dia cenrera l'atenció mundial i en el qual s'espera fer descobertes fonamentals. Per altra banda, ha reconegut la seva decepció en saber que el premi s'havia concedit només a Kobayashi i Maskawa, que "tenen com a únic mèrit la generalització, per altra banda senzilla, d'una idea central la paternitat de la qual cal atribuir al físic italià Nicola Cabibbo, que de manera autònoma i pionera va comprendre el mecanisme del fenomen de la mescla dels quarks, que després va ser generalitzat fàcilment pels dos guardonats". Cabibbo, en canvi, no ha volgut fer comentaris en relació a la seva exclusió del premi.