El 2004, en inscriure'm per crear aquest blog, vaig haver de posar-li un nom. El títol triat no és original. Fa anys Marta Pessarrodona
va titular així uns articles per al diari Avui, en record de Virginia Woolf, que va anomenar "La lectora corrent" uns reculls de crítica literària.

dissabte, 4 d’octubre de 2008

Barcelona i el Sputnik

El 4 d'octubre de 1957 es va llençar a l'espai el primer satèl·lit artificial del planeta Terra. Era rus i es deia Sputnik. El seu llançament va produir-se en l'any Internacional de Geofísica, i va coincidir amb la celebració a Barcelona del 8è Congrés Internacional d'Astronomia.

Entre els assistents a aquell congrés hi havia Arthur C. Clarke (1917-2008), enginyer de telecomunicacions de la RAF britànica i autor de 2001: una odisea del espacio i d'altres llibres de ciència ficció. En una entrevista que li van fer el 2007, amb motiu dels 50 anys del satèl·lit rus, Clarke explicava que se'n va assabentar mentre era a Barcelona i que alguns periodistes el van despertar durant la nit per demanar-li la seva opinió. Com havia fet Jules Verne en el llindar del segle XX, Clarke va avançar-se al seu temps i el 1945 havia proposat un sistema de comunicació per satèl·lit.

Sputnik, primer satèl·lit artificial de la Terra
Foto: NASA

1 comentari:

merike ha dit...

Em recordo com veia el Sputnik en 1957. El meu pare ho estava buscant des de la finestra de menjador. Llavors deia: "Està arribant" i tots nosaltres ens n'anàvem per veure-hi. El seguíem al balcó i el vèiem desaparèixer en espai. Tenia una sensació|sentiment que havia presenciat alguna cosa única.

Bon cap de setmana!