dissabte, 4 d’octubre del 2008

Barcelona i el Sputnik

El 4 d'octubre de 1957 es va llençar a l'espai el primer satèl·lit artificial del planeta Terra. Era rus i es deia Sputnik. El seu llançament va produir-se en l'any Internacional de Geofísica, i va coincidir amb la celebració a Barcelona del 8è Congrés Internacional d'Astronomia.

Entre els assistents a aquell congrés hi havia Arthur C. Clarke (1917-2008), enginyer de telecomunicacions de la RAF britànica i autor de 2001: una odisea del espacio i d'altres llibres de ciència ficció. En una entrevista que li van fer el 2007, amb motiu dels 50 anys del satèl·lit rus, Clarke explicava que se'n va assabentar mentre era a Barcelona i que alguns periodistes el van despertar durant la nit per demanar-li la seva opinió. Com havia fet Jules Verne en el llindar del segle XX, Clarke va avançar-se al seu temps i el 1945 havia proposat un sistema de comunicació per satèl·lit.

Sputnik, primer satèl·lit artificial de la Terra
Foto: NASA

1 comentari:

merike ha dit...

Em recordo com veia el Sputnik en 1957. El meu pare ho estava buscant des de la finestra de menjador. Llavors deia: "Està arribant" i tots nosaltres ens n'anàvem per veure-hi. El seguíem al balcó i el vèiem desaparèixer en espai. Tenia una sensació|sentiment que havia presenciat alguna cosa única.

Bon cap de setmana!