dimecres, 29 d’octubre del 2008

Crispin Tickell a Barcelona

Avui, dimecres 29 d'octubre, a dos quarts de vuit del vespre, Sir Crispin Tickell farà una conferència a l'Institut d'Estudis Catalans. Tickell és un personatge singular, una persona en qui conflueixen humanisme, política, diplomàcia i ciència. La seva formació acadèmica va ser en història moderna, però actualment està considerat una autoritat en ciències ambientals. Els seus interessos principals són el canvi climàtic, les poblacions humanes, la conservació de la biodiversitat i la història de la Terra primitiva.

Vaig conèixer Tickell el 1996 quan vaig assistir a la reunió Gaia in Oxford II, un simposi sobre la teoria de Gaia de James Lovelock que es va fer a la Universitat d'Oxford (a Green College i Saint Anne's College) i que va ser promogut pel mateix Tickell, que aleshores era Warden del Green College d'aquella Universitat. (Tot i l'especialització en estudis ambientals, el nom d'aquest College no té res a veure amb l'ecologia i l'ambient. Ve de Cecil Howard Green (1900-2003), fundador de l'empresa Geophysicial Services Ltd., que després esdevindria Texas Instruments, i que va fer una donació per a fundar el College, el 1979.). Després de nou a Gaia in Oxford III (1999) i la darrera vegada que el vaig veure va ser a València, amb ocasió del Congrés Gaia 2000.

Tickell ha dedicat bona part de la seva vida professional a la diplomàcia i la política del Regne Unit. Entre d'altres, va participar en les negociacions per a l'ingrés del Regne Unit a la Comunitat Europea, va ser responsable d'afers político-militars i problemes de seguretat del Govern britànic, ambaixador del Regne Unit a Mèxic (1981-1983), representant permanent del Regne Unit a les Nacions Unides, i assessor en afers de ciència de diversos Governs britànics. Va ajudar Margaret Thatcher (em fa l'efecte que 'ajudar' és un eufemisme) en la preparació del seu discurs sobre el canvi climàtic mundial. Ha rebut més de vint doctorats honoris causa i diverses distincions. Actualment presideix la fundació TREE AID, que té com a principal objectiu la lluita contra la fam en països africans mitjançant el desenvolupament de projectes que se centren en la gestió de boscos i en l'obtenció d'ingressos, aliments i medicaments a partir dels arbres. També dirigeix el Programa de Previsió de Polítiques, de l'Institut James Martin per a la Ciència i la Civilització, de la Universitat d'Oxford. Entre les seves nombroses publicacions hi ha el llibre Climatic Change & World Affairs que el 1977 ja va cridar l'atenció sobre el problema que podia causar en la temperatura del planeta l'emissió de gasos d'efecte hivernacle generats per l'activitat humana. El llibre està exhaurit, però es pot trobar, en accés obert, en el web de Crispin Tickell.

Durant els anys que Tickell va estar al front de Green College les reunions de Gaia in Oxford van oferir la possibilitat de reunir persones de molts àmbits per debatre el model proposat per James Lovelock d'un planeta amb capacitat homeostàtica. Un dels mèrits d'aquells simposis era que, a diferència d'altres reunions on es tracten temes ambientals, eren un marc de debat al qual convidaven també persones que s'oposaven a la hipòtesi formulada per Lovelock.

La conferència que avui farà Tickell, sobre la teoria de l'evolució 150 anys després que Darwin la fes pública, pot semblar que s'aparta dels temes que el conferenciant tracta habitualment, però hi té una certa relació. Parlarà dels canvis que s'han produït en el coneixement científic des de la publicació del llibre sobre l'origen de les espècies: des de la consciència del temps i espai profunds, passant pel moviment de les plaques tectòniques, fins a la ciència dels sistemes terrestres i la hipòtesi de Gaia. Parlarà de les aplicacions que té la metodologia de l'evolució més enllà de la biologia i com és una interpretació verificable de canvi continuat en el desenvolupament de la vida a la Terra.

Foto: Sir Crispin Tickell a Gaia in Oxford II (M. Piqueras, 1996)