El 2004, en inscriure'm per crear aquest blog, vaig haver de posar-li un nom. El títol triat no és original. Fa anys Marta Pessarrodona
va titular així uns articles per al diari Avui, en record de Virginia Woolf, que va anomenar "La lectora corrent" uns reculls de crítica literària.

dijous, 9 d’octubre de 2008

Bolets i salut

Dins del programa de la Festa Major de les Corts no tot és xerinola. També s'hi fan activitats culturals. Una d'elles tindrà lloc avui, dijous 9 d'octubre, a les 18.30, en el Centre Cultural Les Corts (carrer Dolors Masferrer, 33-35; Barcelona). És una conferència sobre les propietats beneficioses dels bolets, que organitza la Comissió per a la igualtat, del districte.

Els bolets poden ser un excel·lent complement de la nostra alimentació, i no em refereixo únicament al seu sabor o aroma, sinó al benefici que poden aportar a la nostra salut. Entre els seus efectes positius, poden regular el sistema immunitari, el nivell de colesterol o la tensió arterial. A més, hi ha estudis que avalen que la ingesta quotidiana o frequent d'alguns bolets pot prevenir algunes malalties del cor o fins i tot el càncer.

Algunes de les propietats dels bolets serien suficients per poder considerar-los aliments funcionals:
  • Són reguladors biològics de diverses funcions de l'organisme.
  • Modulen el funcionament del sistema immunitari (augmenten les defenses)
  • Mantenen l'homeòstasi o equilibri de l'organisme.
  • Regulen els bioritmes.
  • Prevenen i curen diversos tipus de càncer.
  • Fan baixar els nivells de colesterol.
  • Són agents antitrombòtics (anticoagulants).
  • Són agents antidiabètics.
  • Ajuden a combatre la hipertensió arterial.
Tanmateix, ni totes les espècies de bolets tenen aquestes propietats, ni en el mateix grau. Hi ha espècies fàcils d'obtenir, perquè són abundants o perquè es cultiven, que poden ser molt beneficioses. El xiitake (bolet xinès, bolet de roure, llenega del Pirineu, Lentinus edodes), la gírgola de castanyer o maitake (Grifola frondosa), que són bolets habituals en la cuina oriental, les gírgoles (Pleurotus) o les orelles de Judes (Auricularia auricula-judae) són alguns dels bolets que poden ajudar-nos a millorar la nostra salut.

El conferenciant, Josep Piqueras, és metge hematòleg, micòleg aficionat, especialista en toxicologia de fongs, i els darrers anys s'ha interessat per les propietats beneficioses d'aquests éssers vius tan particulars, que tenen característiques compartides amb les plantes i d'altres que els apropen més als animals.

Nota: Els bolets de la foto de l'anunci de la conferència són xiitake, un bolet d'origen asiàtic, que ara es cultiva aquí. N'hi ha durant tot l'any i a un preu molt assequible.