dijous, 9 d’octubre del 2008

Bolets i salut

Dins del programa de la Festa Major de les Corts no tot és xerinola. També s'hi fan activitats culturals. Una d'elles tindrà lloc avui, dijous 9 d'octubre, a les 18.30, en el Centre Cultural Les Corts (carrer Dolors Masferrer, 33-35; Barcelona). És una conferència sobre les propietats beneficioses dels bolets, que organitza la Comissió per a la igualtat, del districte.

Els bolets poden ser un excel·lent complement de la nostra alimentació, i no em refereixo únicament al seu sabor o aroma, sinó al benefici que poden aportar a la nostra salut. Entre els seus efectes positius, poden regular el sistema immunitari, el nivell de colesterol o la tensió arterial. A més, hi ha estudis que avalen que la ingesta quotidiana o frequent d'alguns bolets pot prevenir algunes malalties del cor o fins i tot el càncer.

Algunes de les propietats dels bolets serien suficients per poder considerar-los aliments funcionals:
  • Són reguladors biològics de diverses funcions de l'organisme.
  • Modulen el funcionament del sistema immunitari (augmenten les defenses)
  • Mantenen l'homeòstasi o equilibri de l'organisme.
  • Regulen els bioritmes.
  • Prevenen i curen diversos tipus de càncer.
  • Fan baixar els nivells de colesterol.
  • Són agents antitrombòtics (anticoagulants).
  • Són agents antidiabètics.
  • Ajuden a combatre la hipertensió arterial.
Tanmateix, ni totes les espècies de bolets tenen aquestes propietats, ni en el mateix grau. Hi ha espècies fàcils d'obtenir, perquè són abundants o perquè es cultiven, que poden ser molt beneficioses. El xiitake (bolet xinès, bolet de roure, llenega del Pirineu, Lentinus edodes), la gírgola de castanyer o maitake (Grifola frondosa), que són bolets habituals en la cuina oriental, les gírgoles (Pleurotus) o les orelles de Judes (Auricularia auricula-judae) són alguns dels bolets que poden ajudar-nos a millorar la nostra salut.

El conferenciant, Josep Piqueras, és metge hematòleg, micòleg aficionat, especialista en toxicologia de fongs, i els darrers anys s'ha interessat per les propietats beneficioses d'aquests éssers vius tan particulars, que tenen característiques compartides amb les plantes i d'altres que els apropen més als animals.

Nota: Els bolets de la foto de l'anunci de la conferència són xiitake, un bolet d'origen asiàtic, que ara es cultiva aquí. N'hi ha durant tot l'any i a un preu molt assequible.