dissabte, 5 de maig del 2012

Visita a Villa Urania

Volia fer algunes fotos de Villa Urania abans no l'enderroquin i hi vaig anar ahir a la tarda, tot aprofitant la convocatòria de Dani Cortijo (jove historiador autor del bloc Altres Barcelones). A més del convocant i d'algunes persones que s'havien interessat per la fi anunciada de la casa de Josep Comas i Solà, hi havia la família de l'astrònom català, Pere Closas (president de l'Agrupació Astronòmica de Barcelona, Aster) i un equip de BTV, que va enviar imatges en directe de la casa i va entrevistar algunes persones.

La família de Josep Comas i Solà i (a l'esquerra) Pere Closas

La situació sembla que està així:
  • El projecte de l'Ajuntament, que afecta les finques que ocupen els números 29 i 31 del carrer Saragossa (el 29 és Villa Urania i el 31 és una caseta de dues plantes) inclou la construcció de: a) 15-17 habitatges per vendre'ls en dret de superfície (els compradors o els seus hereus en tindrien la propietat durant setanta anys), b) una escola bressol, c) un casal per al barri.
  • Els veïns de la zona sembla que estan satisfets amb el projecte perquè els faran un casal, que diuen que fa molta falta.
  • Les persones de la família de Comas i Solà que ahir van fer cap a Villa Urania, duien copies de documents relacionats amb la cessió de la casa a l'Ajuntament i d'algun escrit posterior. Un dels documents era un escrit de 1963 en què, després de visitar Villa Urania, es lamentaven de l'estat d'abandó en què la tenia l'Ajuntament. Diuen que hi havia goteres que van provocar l'ensorrament d'una part del sostre de la sala, i entre les runes van trobar l'espectrògraf de Comas i Solà i molts clixés fotogràfics. També diuen que per totes les habitacions hi havia llits estesos on dormien persones que havien entrat il·legalment a la casa (uns precursos dels okupes moderns, vaja), però (a diferència dels okupes moderns) havien respectat el mobiliari i els objectes que hi havia a la casa.
Representants de la família parlen per a BTV
  • Pere Closas va explicar que fa algun temps Aster, com a entitat que agrupa aficionats a l'astronomia, va presentar a l'anterior consistori una proposta per tal que Aster pogués tenir la seu en la part destinada a usos cívics de la nova construcció i pogués accedir a un terrat on poder brindar a la ciutadania de tant en tant la possibilitat de fer algunes observacions. És el que ja havien fet quan tenien la seu social al passeig de Gràcia; en el número 71 encara es conserva la cúpula de l'observatori d'Aster. Els van dir que ho estudiarien però mai no van donar una resposta a la petició. Ahir, algú va dir que el projecte actual considera que hi hagi un espai per a activitats d'astronomia, però a Aster no en saben res.
Pere Closas, president d'Aster, parla per a BTV

  • El 1993 l'Ajuntament ja va intentar enderrocar Villa Urania, però l'AMPA de l'escola que hi ha hagut fins fa poc en l'edifici es va mobilitzar per tal que el projecte no es portés a terme (informació rebuda de Mònica Rius, presidenta de la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica, que havia anat al parvulari de Villa Urania, al qual van anar també els seus fills).
  • Dijous, 3 de maig, hi va haver un ple en el districte (Sarrià-Sant Gervasi). Si no hagués tingut un altre compromís (avorridíssim, però necessari: reunió de veïns), hi hauria anat per fer alguna pregunta sobre el projecte, i saber quin és exactament el pla d'actuació previst per l'Ajuntament. A través de twitter van dir que el regidor (Joan Puigdollers) va explicar que era un projecte endegat de feia temps, que no depenia de l'actual equip de govern.
  • Diuen que els arbres del jardí seran trasplantats a altres llocs de la ciutat durant els propers mesos. La palmera però, es trasplantarà de seguida, perquè ara és l'època més adient per fer-ho.
La palmera serà trasplantada aviat, segons diuen.
  • Per altra banda, diuen --no sé si és cert o no-- que a causa de la crisi econòmica de moment no es durà a terme la construcció del complex habitatges-escola-casal. Tanmateix, està previst que el proper dilluns, 7 de maig, comenci l'enderrocament de Villa Urania, que durarà uns dos mesos.
  • Una representant de la família de Comas i Solà va dir que dilluns a primera hora presentaran, per la via administrativa, una carta a l'Ajuntament, indicant que l'enderroc de Villa Urania i el projecte que es vol dur a terme en el seu lloc no s'ajusta a les condicions de la cessió indicades en el testament de l'astrònom.
Les meves reflexions:
  • És cert que el projecte ve de l'anterior Ajuntament, però em fa l'efecte que això va molt bé a l'actual equip de govern per justificar l'enderroc de la casa i per dur endavant una obra que pot reportar beneficis econòmics (a l'Ajuntament, suposo), gràcies a la venda dels pisos, encara que sigui només amb dret de superfície per setanta anys.
  • Després de llegir una piulada del districte Sarrià-Sant Gervasi (@BCNSarr_St_Gerv) que deia "Hi ha voluntat de portar més cultura popular al Tibidabo, manifesta el regidor Puigdollers.", vaig pensar que era molt poc coherent voler portar cultura a un lloc del districte i eliminar-la d'un altre.
  • Diuen que la casa està en estat ruïnós, si més no, sembla que és el que van dir per negar-hi l'entrada a les càmeres de BTV, quan dijous van intentar enregistrar-ne unes imatges de l'interior. Però el parvulari va funcionar fins fa uns dos anys. No hi entenc d'arquitectura, però em sembla molt difícil que un edifici pugui passar en dos anys a estar en estat ruïnós. Perquè no crec que hi estigués mentre funcionava el parvulari; hauria estat una gran imprudència.
  • És cert que Villa Urania no és un edific catalogat, però té un doble valor: a) és una mostra de les casetes que la gent de Barcelona tenia en els municipis veïns, la majoria de les quals han desaparegut i b) forma part de la història de la ciència de Barcelona, és un llegat cultural que perdrem.
  • També entenc que als veïns els abelleixi  disposar d'un casal cultural. Tenint en compte, però, que el projecte inclou també la finca veïna (Saragossa 31), no es podria fer un projecte que considerés la restauració de Villa Urania, fins i tot deixar-la com era en temps de Comas i Solà i fer la construcció de nova planta en el número 31? (A Oak Park, prop de Chicago, hi ha la casa de l'arquitecte Frank Lloyd Wright. És com quan ell hi vivia; però no perquè s'hagi conservat així, sinó perquè es va restaurar a partir del plànols originals. I la casa de Darwin, a Downe, després d'haver estat una escola, va restaurar-se per deixar-la com en els temps en què hi va viure el naturalista anglès.)
  • Potser ens podríem preguntar, com Ciceró: Cui bono?
Altres fotos d'ahir a la tarda:

El blocaire Dani Cortijo, entrevistat per BTV


Escut de Barcelona en una columna de l'entrada principal de Villa Urania


Cartell de l'empresa "deconstructora", en el mur de la Via augusta


Placa situada a la part del darrere, a la Via augusta


Villa Urania, detall decdoratiu del jardí
Fotos: M. Piqueras, 4 de maig de 2012

10 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

Estos del ay.untamiento, cuando huelen dinero son como las hienas. Poco o nada se podrá hacer. Hace 2 meses derrocaron la casa Beach , en el Carmel (una hermosa finca modernista con un torreon que tenía tres relojes de sol) y han dejado un solar patético ...pero ya no les da problemas.

Ferran Porta ha dit...

Tots els polítics municipals, igual si del PSC o de CiU, són uns pocavergonyes. A la presó haurien d'anar, per carregar-se sense escrúpols, un a un, els vestigis històrics de la nostra ciutat!!

Eulàlia Petit ha dit...

El dilluns dia 7, a les 8h en punt del matí serem davant l'entrada de la Vil·la Urània a la Via Augusta per mirar d'impedir l'enderroc. De moment som cinc persones (familiars de Comas i Solà) que ens hem posat d'acord. Si poguéssim ser més, podríem vigilar vé les dues entrades.

El veí de dalt ha dit...

Ja et dic que els polítics no mostraran cap sensibilitat envers l'edifici. I menys el regidor del districte.

Mercè Piqueras ha dit...

Eulàlia, a twitter i Facebook s'està difonent la convocatòria per a dilluns. He vist que els "indignats" (@acampadabcn) també han enviat la convocatòria. I tenen 42.453 seguidors! Suposant que hi anés 0,1%, ja serien 42, suficients per controlar davant i darrere. A veure si hauran d'enviar els mossos!

Mercè Piqueras ha dit...

Veí, potser no són sensibles envers l'edifici, però si veuen que tirant endavant el projecte l'Ajuntament incompleix la legalitat (va contra el que indica el testament de Comas i Solà) i si, a més, hi ha una forta pressió popular, potser s'hi repensin.

miquel ha dit...

Gràcies per la informació, Mercè. Des del bloc he procurat fer la meua modesta aportació; miraré també de fer-la física.

Anònim ha dit...

El problema més gros que tenim els barcelonins (i ho dic en plural amb plena consciència) és la memòria fràgil. Barcelona creix a base de destrucció i sempre acabem lamentant aquest afany de fer net. Després ens afanyarem a fer arqueologia dels records.

David Mar´´in ha dit...

Moltes gràcies Eulàlia, a les 8h del matí jo també estaré allà recolçant als veïns, trucaré a tots els meus amics que estimen el patrimoni històric de la nostra ciutat. Per cert, acabo d'enviar un e-mail a l'alcalde Trias, encara que no serveixi de res, almenys que sàpiga que som molts els que no volem aquest enderroc!

Mercè Piqueras ha dit...

Gràcies a tots els qui us heu afegit a la campanya amb els comentaris, anant a Villa Urania o difonent el cas per les xarxes socials. De moment s'ha aturat l'enderroc, però cal estar amatents perquè la finca del costat sí que l'enderrocaran. I no fos cas que la màquina enderrocadora es desviés i es fiqués al número 29.