dimecres, 22 d’octubre del 2008

L'hemeroteca de La Vanguardia a l'abast de tothom

Me n'he assabentat a Barcelona antiga: per fi l'hemeroteca virtual de La Vanguardia és de consulta gratuïta! Alguna vegada hi havia accedit, però entrant des d'alguna biblioteca. Després ja ni això.

He volgut fer la prova i he buscat el que va escriure La Vanguardia amb motiu de la mort d'Einstein. He recuperat el diari del 20 d'abril de 1955 (Einstein havia mort el dia abans). He buscat aquest número perquè recordo que em van interessar molts les coses que vaig llegir sobre Einstein. Jo només tenia onze anys, fets pocs dies abans, però ja en feia alguns que m'agradava llegir cada dia la premsa que entrava a casa: un diari al matí i un altre a la tarda.

A la pàgina disset hi ha la informació relativa a Einstein: notícies de l'Agència EFE i la reproducció d'un fragment del llibre Gog (1931), de Giovanni Papini, en què l'autor presenta Einstein en una situació fictícia. No recordava que hi hagués aquest fragment de Gog, segurament perquè és un llibre que vaig llegir uns sis o set anys més tard, quan em va entrar la dèria de llegir tot el que trobava de Papini --un autor ara oblidat-- a la biblioteca de l'Institut Italià .

Hauré de seguir buscant perquè no hi he vist un article --suposo que de la secció d'opinió-- en que algú escrivia sobre Einstein i deia com havia explicat de manera senzilla, en una entrevista, què era la relativitat. Era una cosa com ara: si ets a costat d'una noia molt maca, no t'adones que el temps passa; si et fessin posar la mà damunt d'una estufa, només uns segons et semblaria un temps molt llarg.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies per l'enllaç, fa dies que et segueixo i trobo el blog molt interessant.

JoRDi JVR ha dit...

Hola Mercè, t'acabo de posar en el meu blogroll perquè m'agrada molt el teu blog... em va agradar molt el teu últim comentari (no se si vas veure la resposta)... jo aqui també em trobo com si entrés a casa meva però amb un aire diferent.
Saluts!
Jordi