divendres, 21 de novembre del 2008

Passejada científica

Dimecres vaig fer la passejada científica per la Rambla i voltants amb un grupet de 4rt curs d'ESO de l'Escola Santíssima Trinitat de Badalona. Baso la passejada en un capítol del llibre Passejades per la Barcelona científica (3a ed., Ajuntament de Barcelona, 2006), però en l'estona de què disposem és impossible veure tot el que inclou el capítol corresponent a la Rambla i voltants (i que tampoc és tot el que es podria veure en aquella zona relacionat amb la ciència, perquè l'extensió d'un capítol no dóna per a molt).

En aquestes passejades, una cosa que he vist que crida molt l'atenció (fins i tot al professorat que acompanya els nois i noies), segurament perquè no n'havien sentit parlar mai, és el Museu Salvador Serra de fotografia que hi ha en el cinquè pis del número 38 de la Rambla, on es troba la botiga de fotografia i material fotogràfic Arpí. És petit, però el seu contingut és força interessant, amb aparells de moltes èpoques i de molts tipus i un racó dedicat als orígens del cinema. Algunes peces del Museu:



Un lloc on sempre feia una parada és l'Herboristeria del Rey, al carrer del Vidre, a pocs metres de la plaça Reial, i fundada el 1818. Malauradament, ara només és oberta a les tardes, excepte els dissabtes, que també obre al matí. Enmig de l'herboristeria hi ha una font que originàriament es feia servir per mantenir vives les sangoneres que hi venien per fer sagnies. En el centre de la font hi ha una columna de marbre rematada per un bust de Linné, que recorda que el nom original de la botiga era La Linneana.

Vàrem acabar el recorregut en el jardí de l'antic Hospital de la Santa Creu, que va ser el gran hospital de Barcelona a finals de l'edat mitjana i va estar en funcionament fins al segle XX. Abans ens vàrem fer una fotografia en el patí de l'antiga casa de convalescència de l'Hospital, que actualment és la seu de l'Institut d'Estudis Catalans.


Fotos Museu Salvador Serra: M. Piqueras
Foto del grup: Nicole Skinner

2 comentaris:

Xavier Caballé ha dit...

La visita també inclou la Reial Acadèmia de Medicina, al davant de l'IEC? L'amfiteatre anatòmic és realment un lloc que sobta

Anònim ha dit...

Alguna vegada hi he entrat de visita (i altres vegades a actes organitzats per l'Acadèmia), però mai amb grups, caldria demanar permís. El lloc és impressionant, amb la taula de marbre per a les disseccions i la forma circular com estan disposats els seients. L'any passat ens el van cedir (a l'Associació Catalana de Comunicació Científica) per fer-hi una lectura dramatitzada d'una obra de teatre en què una part de la trama estava ambientada en el segle XVIII. Va quedar molt bé.