dilluns, 3 de novembre del 2008

Happy Birthday, Nature!


Demà és l'aniversari de la revista Nature. En va sortir el primer número el 4 de novembre de 1869. Tot aquell primer número està disponible per a tohom en el web de la revista. Conté una secció que es diu Notes, de breus notícies. N'esmento algunes. Era l'època en què s'havia perdut el rastre de l'explorador escocès David Livingstone i el món anglosaxó estava preocupat per ell. Nature també se'n feia ressò. Una altra nota informa que les dones seran admeses per a estudiar Medicina a la Universitat d'Edimburg (a casa nostra trigarien encara algunes dècades). I propera la inauguració del canal de Suez, s'informa qel president de la Royal Society, que no ha pogut absentar-se dedl país, hi ha enviat com a representant J. F. Bateman, un enginyer conegut per haver guanyat terrenys al mar a Mallorca i al delta de l'Ebre. Hi ha un article de W. Tuckell sobre l'ensenyament de la ciència a l'escola; comparar la situació del 1869 amb l'actual por fer reflexionar i veure què s'ha avançat, si és que s'ha avançat.

Un altre article tracta del treball de Max von Pettenkofer sobre el còlera. (Von Pettenkofer, tot i saber que un bacteri era la causa del còlera, no creia en la transmissió de la malaltia persona a persona. Pensava que en els sòls devia haver-hi un factor específic per al desenvolupament del microbi. Fa algun temps, en un article sobre els perills de la microbiologia al llarg de la història, vaig parlar d'aquest microbiòleg que va arribar a empassar-se una mostra del bacteri per demostrar que no causava el còlera. Va tenir sort i només va patir una diarrea.)

Nature, que amb el temps va esdevenir una revista adreçada principalment a la mateixa comunitat científica, quan va començar a publicar-se tenia com a principals objectius posar a l'abast del públic general els resultats del treball científic i les descobertes científiques, i impulsar la reivindicació que la ciència gaudís d'un reconeixement més gran en l'educació i en la vida diària. Han passat gairebé 150 anys i em sembla que no s'ha avançat molt.