dilluns, 25 d’agost del 2008

Els óssos polars, en perill

La setmana passada, durant una campanya d'observació de l'Àrtic organitzada pel Govern dels EUA, els investigadors van avistar, en el mar dels Txuktxis, a Alaska, uns nou o deu óssos polars nedant en aigües de mar obert, a més de 60 milles (111,12 km) de la costa. Expertes en óssos polars de la World Wild Fund (WWW; aquí, ADENA) consideren aquest fet molt preocupant per a la supervivència d'aquesta espècie. Creuen que trobar tants óssos junts en el mar indica que els blocs de gel sobre les quals viuen --i on cacen per alimentar-se-- s'estan fonent.

L'Àrtic és la regió de la Terra on el canvi climàtic és més evident. El 2007 s'hi van superar tots els rècords històrics pel que fa a pèrdua de gel, i les imatges de satèl·lits que s'estan obtenint el 2008 indiquen que enguany la massa de gel fosa serà superior a la del 2007. El maig de 2008, el Govern dels EUA va incloure l'ós polar en la llista d'espècies amenaçades i que han de ser, per tant, protegides. Tanmateix, l'estat d'Alaska no hi va estar d'acord. Creuen que aquesta decisió pot perjudicar les prospeccions petrolíferes, la pesca i el turisme en aquell estat, i van presentar una denúncia a la cort federal de Washington. I al·leguen que l'ós ja està prou protegit per les lleis de l'estat.

L'ós polar és una de les espècies que es poden "adoptar" a través de la WWF. Es pot triar entre 80 espècies que es troben en perill. La donació mínima és de 25 dòlars i envien una foto de l'animal i un diploma de l'adopció. A partir de 50 dòlars us regalen un peluix representant l'animal adoptat.

Foto: WWF