divendres, 20 d’agost del 2010

Els "nens" i la fruita

Avui ha arribat a casa una revista que es diu InfoCatalunya, publicada per la Generalitat i que suposo que es distribueix per tot Catalunya; si més no, a la meva escala el carter l'ha repartida a totes les bústies.

A la pàgina 5 hi ha un breu article sobre la necessitat de crear l'hàbit de menjar fruita i s'informa de la iniciativa que es durà a terme el proper curs, en què la Generalitat repartirà fruita a les escoles dos o tres cops per setmana a l'hora d'esmorzar. Quan he llegit "De vegades, els que més s'hi resisteixen [a menjar fruita] són els nens", he pensat que les nenes, en canvi, eren bones menjadores de fruita.

Unes línies més avall es torna a parlar dels nens: "La idea és que la fruita arribi als nens en el moment just de maduració...". En la darrera frase, però, ja he vist que no es tracta d'una qüestió de diferències entre els dos sexes que comenci a la infància: "L'objectiu és que els nens i nenes consumeixin més fruites i hortalisses, perquè..."

Digueu-me primmirada, feminista o el que vulgueu, però considero que fer servir 'nens' per referir-se a nens i nenes no només crea confusió (com ho diríem si volguéssim referir-nos només als projectes d'homenet de l'espècie humana?, els "nens mascles"?). Demostra també una pobresa del llenguatge, perquè es prescindeix d'unes quantes paraules catalanes que malauradament sovint dormen en els llimbs de la llengua. Per què no donen fruita a la 'mainada', a la 'quitxalla' o a la 'canalla', en comptes de donar-la als 'nens'?

Perdoneu, però algú ho havia de dir.