dimarts, 16 de desembre del 2008

L'altra Mallorca

El Monestir de La Real (maig 2004)

L'altra Mallorca és, per a la revista El Temps (núm. 1278, 9.12.2008) "[l]a més reposada, aquella de què --sobretot a l'hivern-- es pot gaudir amb més intensitat i ens atreviríem a dir que amb més autenticitat". Hi dediquen un dossier per tractar alguns aspectes de l'illa amb què gaudir fora de l'estació turística.

No conec massa Mallorca, però precisament la Mallorca que jo he visitat en diverses ocasions ha estat aquesta a què fa referència El Temps. No hi he anat mai en ple estiu i, llevat que fos per una causa major, espero que les meves futures visites a l'illa segueixin essent fora de l'ambient voraginós de la temporada turística estiuenca. Hi he anat en diverses èpoques de l'any: finals de setembre, març, maig, començament de juny, novembre... I sempre aprofitant per fer alguna cosa més que una visita turística (preparació i assistència a un congrés, fer una classe o una conferència...).

Tinc un record molt agradable de la VIII Trobada d'Història de la Ciència i de la Tècnica que el 2004 es va fer a Mallorca, amb un escenari canviant, amb sessions al monestir de la Real, quan en perillava l'entorn per un projecte urbanístic (com deu haver acabat? seguirà essent aquell oasi de pau als afores de Palma? O hi deuen haver desenvolupat el projecte urbanístic projectat?); al Gran Hotel de Palma, envoltats de les pintures d'Anglada Camarasa; a "Can Gelabert", a Binissalem, amb una sala de conferències que tenia unes delicades pintures per les parets (vegeu-ne la foto a la dreta); a Sòller --hi vàrem arribar amb el trenet--, a la casa de Cultura, on recordo que vaig seure a costat d'una escultura (potser era un àngel amb una espasa?). I visites a un celler de Binissalem, al Jardí Botànic i Museo de Sóller, a la col·lecció de mapes de la Fundació Bertomeu March, al Centre Oceanogràfic de les Balears.

El Jardí Botànic de Sóller (maig 2004)

Jardi Botànic de Sóller, vista parcial (maig 2004)


Binissalem, vista des del 2n pis de "Can Gelabert" (maig 2004)






L'olivera és l'arbre que més m'agrada. Aquesta olivera de la plaça de l'Ajuntament de Palma és molt bonica, però segurament ella es trobaria millor en el camp, sobre un terra de sòl i junt amb altres de la seva espècie. (Juny 2007).



Fotos: M. Piqueras

5 comentaris:

merike ha dit...

El meu primer viatge a Palma era l'agost de 1970 i allà he trobat Joan Manuel Serrat, quina benedicció! Una olivera bonica. Blogger no fonciona bé per a mi.

Anònim ha dit...

Mallorca és un dels meus "bocins de mapa" més importants i la meva Mallorca és la teva i la del Temps. Et recomano la lectura "Por qué vivo en Mallorca" de Robert Graves (l'original -Mallorca Observed- ja es troba descatalogat) i els escrits de Pla sobre l'illa, sa Roqueta.

Ai, com trobo a faltar ses ensaïmades i sa confitura de Sóller...

Joan Vicenç ha dit...

Efectivament el projecte del macrohospital de Son Espases, vora La Real, finalment, (amb el pacte de progrés que fins arribar al govern hi estava en contra)s'està portant a terme. Amb el que això significa de devastació de zona agrícola i de jaciments arqueològics importants. Ara caldrà fer-hi arribar una connexió des de l'autopista, segon cinturó l'anomenaven els del PP. Millora d'accessos a Palma li diuen els del Pacte PSOE-UM-PSM-ERC-Verds...

Anònim ha dit...

Quina llàstima el que explica Joan Vicenç!

M'ha fet recordar que el 2004 em van dir que volien traslladar l'hospital a aquesta zona amb l'excusa que havia quedat petit, però en realitat el que volien era que deixés lliure l'espai que ocupava perquè, requalificat com a urbanitzable, valdria molts milions.

Moments ha dit...

Sí, la millor època per venir a Mallorca és quan no hi ha turistes ni fa aquella calorada humida.