El 2004, en inscriure'm per crear aquest blog, vaig haver de posar-li un nom. El títol triat no és original. Fa anys Marta Pessarrodona
va titular així uns articles per al diari Avui, en record de Virginia Woolf, que va anomenar "La lectora corrent" uns reculls de crítica literària.

divendres, 5 de desembre de 2008

Guadalajara i la seva fira


No he estat mai a la gran fira europea del llibre, la de Frankfurt, i no puc fer comparacions, però la de Guadalajara m'ha semblant immensa. M'aclapara veure tants de llibres pertot i un programa d'activitats tan atapeït. De tota manera, quan hi ha tanta cosa cal anar en compte i saber destriar el gra de la palla, que no és or tot el que lluu.

Avui era el primer dia que la fira ha estat oberta al públic i hi ha hagut un allau de visitants. Al matí, molts grups d'escoles. A la tarda, també molt de jovent, però una mica més grans, i persones de totes les edats i, en la zona del llibre infantil, moltes famílies amb mainada. He assistit a alguns col·loquis que s'han fet en el pavelló d'Itàlia, país convidat enguany.


Vaig pensar que en una activitat cultural Itàlia-Mèxic, Tina Modotti hi seria present, i així és. Li han dedicat una exposició, tot i que ben pobra. El programa dels col·loquis i cafès literaris m'ha semblat força interessant, però les exposicions que han muntat són molt senzilles, com si la crisi ja hagués arribat a Itàlia quan preparaven la seva participació com a país convidat d'aquesta fira.

He vist un pavelló espanyol, i també estands d'algunes comunitats autònomes (Astúries, Andalusia, Castella i Lleó, Galícia, Canàries, Aragó) i d'algunes associacions o gremis d'editors (les grans editorials tenen estand propi), però no he trobat cap estand de la Generalitat de Catalunya ni del gremi dels editors catalans. Potser s'ho van gastar tot a Frankfurt?

Nota: malgrat que aquesta entrada hagi estat feta ja el dia 5 de Barcelona, escric el vespre del dia 4 a Mèxic; Hi ha una diferència horària de set hores.