dijous, 25 de desembre del 2008

El cant de la sibil·la i "Dead Can Dance"

Alguns anys, la vigília de Nadal he anat a la basílica de Santa Maria del Mar, de Barcelona, per assistir a la interpretació del cant de la Sibil·la, que es fa abans de la missa del Gall. És un drama litúrgic molt antic, segons l'estil del cant gregorià, que assimila el personatge de la sibil·la de la mitologia grega i romana, la qual profetitza l'arribada de Jesucrist i el Judici final.

Els últims anys que hi vaig anar, Santa Maria del Mar era ple de gom a gom, i suposo que com més va més gent hi deu assistir, especialment ara que hi ha tants turistes, fins i tot al Nadal, i que Santa Maria del Mar es coneguda arreu a través del llibre L'església del mar, que ha estat publicat en moltes llengües.

Anit m'hauria agradat tornar-hi, però hauria hagut de sortir de casa molt aviat per poder seure, que la meva cama no suporta molta estona a peu dret i no m'abellia anar-hi
amb cotxe ni haver de tornar després en transport públic. En comptes de fer cap a Santa Maria del Mar, vaig buscar alguns cants de la Sibil·la a YouTube. Em va sorprendre veure que el grup Dead Can Dance també l'han interpretat. Sempre em costa entendre què diuen en aquests cants medievals, però en aquesta versió encara més. Únicament n'entenc una frase que es repeteix diverses vegades en el cant: "Lo jorn del judici parrà qui haurà fet servici." De tota manera, no sé si en tots els llocs on s'interpreta aquest drama litúrgic el canten amb la mateixa lletra.

1 comentari:

Moments ha dit...

Pels mallorquins no hi ha Nadal sense la Sibil·la, I sí, es canta amb la mateixa lletra per tot.