dilluns, 15 de desembre del 2008

Guachimontones i Teuchitlán

Guachimontones, un montículo reconstruït

Durant la meva visita a Guadalajara vaig tenir l'oportunitat de visitar les restes arqueològiques de Guachimontones, un antic assentament indígena pre-hispànic que es troba en el municipi de Teuchitlán, prop del volcà Tequila, i que el 2006 la UNESCO va incloure en la llista del Patrimoni Mundial de la Humanitat. 'Guachimontón' és com s'anomenen una estructures en forma de piràmides de planta rodona (o de cons escalonats), que es troben en aquest lloc.

Segons va explicar la guia, és un lloc que no té una llarga tradició arqueològica i el seu origen presenta molts punts foscos; ni tan sols no se sap quina ètnia va viure-hi i va fer-hi aquestes construccions que van des del segle III aC fins al segle X dC (tot i que se suposa que a partir del segle V ja devia anar en declivi).

Aquests guachimontones, que també anomenen montículos, estan situats en un lloc que sembla que era on anaven a fer diferents celebracions, especialment religioses. Però també hi practicaven esport. Hi ha un lloc que és com una pista, on jugaven amb una pilota molt grossa, que arrossegaven d'un extrem a l'altre de la pista empenyen-la amb el maluc. A la Casa de Cultura de Teuchitlán hi ha un petit museu amb ceràmica trobada en les excavacions. Entre d'altres, hi ha reproduïdes algunes de les cerimònies que feien a Guachimontones.

No ballen la sardana. Devia ser alguna dansa ritual o joc.

La vista que hi ha des de Guachimontones és esplèndida. Per un costat, el volcà; després, una muntanya més baixa d'on extreuen obsidiana, que deu ser encara molt abundant perquè en el poble vaig veure'n un bloc bastant gros en l'escocell d'un arbre.

El volcà Tequila des de Guachimontones


D'aquella muntanyeta al centre de la foto s'extreu l'obsidiana


Bloc d'obsidiana en un escocell, a Teuchitlán

Muntanya avall, Teuchitlán, i al fons la presa de la Vega (originàriament era una llacuna; ara l'aigua està controlada).

La presa de la Vega des de Guachimontones


Guachimontones. Al fons, la presa de la Vega i el poble de Teuchitlán.

I a un costat i l'altre, cultius d'atzavara (per a produir tequila), que tenyeixen el paisatge d'un color verd entre blavós i grisós, i els camps de canya de sucre.

Al fons, camps d'atzavares


Cultiu de canya de sucre a Teuchitlán
Fotos: M. Piqueras (6.12.2008)