dijous, 25 de setembre del 2008
Girona i la Nit de la Recerca 2008
Divendres 26 de setembre 2008 se celebra a tot Europa la Nit de la Recerca 2008, un esdeveniment lúdic que té com a principal objectiu divulgar la ciència i apropar a la societat la figura dels l'investigadors o investigadores. S'han organitzat activitats per a la Nit de la Recerca a unes 150 ciutats europees. A l'Estat espanyol, es faran activitats a tres ciutats: Girona, Múrcia i Sabadell, i m'han convidat a assistir a la Nit de la Recerca de Girona.
En realitat més que una "nit" és una tarda i part de la nit. La carpa instal·lada a la gironina plaça Jaume Vicens Vives obrirà les portes a les 5 de la tarda i durant quatre hores hi haurà activitats diverses: com ara entretinguts experiments científics; el "fes un cafè amb un/a investigador/a", durant el qual els assitents podran preguntar tot el que vulguin sobre la seva professió i la seva recerca a investigadors i investigadores d'àmbits científics diversos; el joc "Qui és qui", en què els participants hauran d'identificar científics i científiques practicant algun dels seus hobbies. El presentador de l'acte serà Dani Jiménez, físic dedicat a la comunicació de la ciència i ben conegut per les seves col·laboracions en el programa "El Club" de TV3.
El món dels blocs també serà present en aquest vespre de la recerca europea, i ja compta amb una presència virtual des de fa un parell de mesos. S'hi ha creat un bloc en català, castellà i anglès, que, a més de difondre notícies sobre la festa del 26 de setembre, conté alguns articles de divulgació i l'explicació d'alguns experiments senzills. A més, es convida la gent que facin preguntes sobre ciència de les quals no coneguin la resposta. Les preguntes poden eviar-se per correu electrònica a l'adreça scientist@stark.udg.edu
Crec que inicitaives com la de la Nit de la Recerca poden contribuir a apropar la ciència a la societat. Si es vol que el públic general s'interessi per la ciència, la comunitat científica i els gestors de la ciència no han d'esperar que la ciutadania faci el primer pas i vagi a buscar la ciència en els llocs on es fa. Ha de ser al contrari, cal dur la ciència al carrer o introduir-la en els mitjans de comunicació, però d'una manera natural. Hi ha un sector de la societat que aparentment no té interès per la ciència, però moltes vegades aquesta actitud és fruit del desconeixement o d'una experiència negativa en l'epoca escolar.
Està molt bé que hi hagi seccions de ciència en els diaris, i que es publiquin revistes de divulgació, però la ciència hauria de fer acte de presència també en seccions generals o de cultura. Va haver-hi una època en què la gent anava a veure experiments científics com si acudís al teatre o a un espectacle (el físic anglès Michael Faraday [1791-1867] feia experiments per al públic) com qui paga per anar a veure un màgic. Al cap i a la fi, hi ha experiments que, si en comptes de fer-los un científic o científica tot explicant els fenòmens i els lleis naturals que hi ha al darrere, els fes el màgic Andreu o algun altre prestidigitador, semblarien fets per art de màgia. Si els experiments els presenta un "divulgador" de les pseudociències --un de molt famós té un programa de televisió en una cadena estatal en un horari de gran audiència-- el públic també pot pensar que està davant d'un fenomen paranormal, que escapa a la seva comprensió.
Etiquetes de comentaris:
ciència,
comunicació,
reflexions personals,
societat
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada