diumenge, 14 de setembre de 2008

Wordle, per fer núvols de paraules

A través del bloc de Juli Peretó he descobert Wordle, un web on es poden construir núvols de paraules a partir d'un text. les paraules que surten amb més freqüència al text són les de mida més gran. Suposo que es generen com les llistes d'etiquetes d'alguns blocs, que són de mida variable d'acord amb la seva freqüència en el bloc (una cosa que encara no he après a fer en el meu). La font, color i orientació de les paraules en el núevol es generen a l'atzar i es poden anar cambiant. És com si fos un calidoscopi, però fet amb paraules en comptes de pedretes i granets de vidre o sorra. I, en comptes de fer girar o sacsejar el tub, aquí es prem un botó per obtenir un altre disseny. M'hi he passat una bona estona jugant amb les paraules.

He fet alguns núvols de paraules. El primer amb el meu bloc. Suposo que Wordle només deu tenir en compte el que es veu a la primera pàgina, altrament no m'explico per què 'perplexa' i 'setembre' es troben entre les paraules més freqüents:Aquest és el núvol generat a partir dels tres primers capítols de Pride and prejudice, de Jane Austen:


I els dels tres primers capítols d'Alícia al país de les meravelles:I aquest, a partir d'un fragment del Decreto de abolición de los fueros de Aragón y Valencia: