divendres, 26 de setembre del 2008

Canons (potents) de la natura

A través d'un dels blocs de ciència que més m'agraden (Small things considered, de Moselio Schaechter, un microbiòleg jubilat que s'estima la seva professió i té passió pels microbis) he descobert un vídeo que mostra l'expulsió de les espores del fong Pilobolus kleinii. El vídeo va acompanyat d'una música que està molt ben acoblada a la imatge. Com les fonts de Montjuïc o el focs artificials amb música, aquests canons de la natura acompanyats de la música del cor dels gitanos de Il Trovatore són un magnífic espectacle.



L'esporangi que hi ha a l'extrem del cos fructífer dels Pilobolus surt disparat i pot fer un recorregut d'uns quants metres. És una estratègia per a la seva disseminació a la natura. Aquests fongs, són petits i viuen damunt de fems. Hi ha animals herbívors que s n'empassen les espores i després les expulsen amb els seus excrements. Però aquests animals no mengen femtes; per tant, cal un mitja de transport que dugui les espores fora de les femtes. La manera de fer-ho és disparar-les com si fos un canó.

Aquesta estratègia és aprofitada per uns petits cucs nematodes del genere Dictyocaulus, que són paràsits pulmonars de cavalls, cérvols, ovelles, cabres i altres mamífers herbívors. S'enfilen pel cos fructífer del fong fins a l'esporangi i quan l'esporangi és projectat, ells també ho són. I quan els herbívors s'empassen les espores de Pilobolus, també s'empassen el cuc paràsit.

Els autors del vídeo han publicat un article explicant el seu treball, que inclou filmacions de la disseminació de les espores per diversos fongs que viuen sobre els excrements d'alguns mamífers.

1 comentari:

Joan Vicenç ha dit...

És molt important la dedicació que molts científics dediquen a l'estudi dels elements que formen aquesta terra, aquest univers. Els seus resultats van al pou on pouar el poal que ens pot fer més entenedor el funcionament de tot plegat. Sovint, pels que som de la majoria, els popes de la ciència resten enclaustrats en torre d'ivori. El seu temps no és prou com per compartir segons quins fòrums o escenaris de discussió. El propi prestigi ho impedeix, és més important.

A Mallorca existeix el GOB, entitat ecologista que va néixer com a grup ornitològic però que, dins aquest sistema, va permetre lluitar amb mitjans legals per preservar les Illes.

Avui hi funciona un fòrum amb el seu nom. Allà hi trobareu moltes opinions i experiències que s'hi exposen.

Vos convid a consultar-ne qualcuna.

http://www.gobmallorca.com/forum/viewtopic.php?id=426