dissabte, 27 de setembre del 2008

Una vetllada entretinguda

Divendres a la tarda, a Girona, més d'un miler de persones van fer com feien molts anglesos en temps de Faraday (1791-1867), que anaven a veure els seus experiments com qui va al teatre, al circ o a un altre espectacle. La de Girona va ser una tarda d'entreteniment i diversió.

A la carpa del Vespre de la Recerca 2008 hi havia uns estands en què diversos grups de recerca havien muntat activitats relacionades amb la seva tasca investigadora. En alguns estands, hi havia persones fent experiments que el públic seguia amb atenció i en alguns casos fins i tot bocabadats. En d'altres, el públic infantil era convidat a participar activament per fer models de molècules de plàstic o amb globus; en l'estand de l'Escola d'Infermeria poden sentir-se com els personatges d'alguna de les sèries d'hospitals de la televisió mentre reanimaven un ferit (naturalment era un ninot); també hi havia la possibilitat de mirar per un telescopi; o de jugar a descobrir els científics en la seva vida particular, fora del laboratori.

A l'escenari central es van anar succeint diversos espectacles basats en la ciència. Dani Jiménez, que va presentar aquest Vespre de la Recerca, va fer algunes demostracions que en alguns casos feien escapar el somriure o el riure al públic i en d'altres els causava una certa angoixa, com ara quan temien que un got que girava vertiginosament dins d'un cercle en sortís disparat o que un globus ple d'aigua petés en apropar-lo a la flama.

Pere Castells, de la Fundació Alicia (Alimentació i ciència), va mostrar-nos els secrets de la caramel·lització i com fer boles de suc de pèsol (o de qualsevol altre suc):


Dani Jiménez aplicant la flama a un globus que conté aigua i que situa just damunt del cap d'un voluntari:


Gran expectació entre la mainada que hi havia prop del globus:


Deu escombres en equilibri damunt d'un pal:


I el més espectacular, basat en l'experiment de les semiesferes de Magdeburg:

Com que dur uns quants cavalls fins a la carpa perquè fessin força per separar dues grans semiesferes metàl·liques hauria estat bastant complicat, les semiesferes es van substituir per dues guies de telèfon i els cavalls per persones. Les dues guies no estaven enganxades, únicament se n'havien anat intercalant les pàgines de manera que quedessin unides per la part oposada alls lloms. Els dos llibres estaven lligats a dues cordes i cinc persones d'edats diverses estirant per cada costat no van tenir prou força per separar-los!

Van ser cinc hores d'activitat continuada, que van acabar amb un recital musical per un grup molt original, l'Orchestra Fireluche. Amb l'acompanyament dels Fireluche, un grup de blocaires van estar en animada tertúlia.