dimecres, 27 d’agost del 2008

Les altres guies de Barcelona

La Vanguardia de dilluns (25 d'agost 2008), a la secció "Vivir en verano" duia un article sobre les que anomenava alterguías de Barcelona. Feia referència a guies de la ciutat diverses de les típiques guies turístiques, i en comentava especialment una que una editorial francesa ha publicat recentment: Barcelona insólita y secreta.

Quan viatjo procuro aconseguir guies que mostrin visions insòlites o poc conegudes, o que descriguin una altra manera de veure la ciutat que visito. Per exemple, m'agraden les guies amb itineraris per fer passejades a peu. En tinc una de Londres i una altra de Chicago. La de Londres (Walking London, updated edition; A. Duncan, New Holland Publishers, London, 1999) és un llibre obligat cada vegada que hi vaig (un cop que no me la vaig endur, me'n vaig comprar una edició més moderna). A Chicago hi he estat una vegada només, però els dies que hi vaig passar em vaig fer un tip de caminar i la guia Frommer's Walking Tours Chicago (M. Uhl, Prentice Hall, New York, 1994) em va ser molt útil. Fa anys, a València vaig entrar a la llibreria 3 i 4 i vaig demanar si tenien alguna guia de la ciutat. Dec tenir aspecte de turista clàssica, perquè el llibreter que em va atendre em va dir, com excusant-se, que l'única guia de la ciutat que tenien potser no m'interessaria. Era València: una guia particular, de Joan Francesc Mira. Semblava feta a mida per a mi!

M'agraden les guies científiques. En tinc de París (Guide du Paris savant), de Londres (London Scientist i Walking London's Medical History); també una petita guia científica d'Oxford (en realitat, un fulletó d'unes deu pàgines) i una altra, igualment molt senzilla, de Pavia. He intentat, sense fortuna, però, aconseguir una guia científica que sé que es va publicar a Sevilla, i tinc un llibre molt gruixut sobre Madrid (Madrid, ciencia y corte; és el catàleg d'una exposició que va organitzar el CSIC). De Barcelona, tinc diverses guies d'arbres, una guia d'ocells, una dels carrers amb nom de metge (em sembla que també en tinc una amb estàtues de metge), un llibre de biodiversitat urbana, etc. I naturalment, tinc diverses edicions de la guia científica de Barcelona que vaig escriure amb Xavier Duran (catalana, 2002 i 2006; castellana, 2002; i anglesa 2003): Passejades per la Barcelona científica. L'edició catalana de 2006 està posada al dia --al dia del 2006; ara segurament ja hi hauríem de fer canvis-- i tot i que vaig corregir les proves d'impremta de la nova edició anglesa, al final no es va publicar perquè van descobrir que encara els quedaven uns centenars d'exemplars de l'anterior edició. És una llàstima, perquè de vegades no és fàcil de trobar. Quan va sortir la versió anglesa, la revista Nature ens en va fer una ressenya molt positiva (però si no teniu accés a Nature, no cal que cliqueu sobre l'enllaç; malauradament, és una revista a la qual cal subscripció individual o institucional per llegir-la per Internet). I és que el servei de Publicacions de l'Ajuntament va posar molta cura en aquesta publicació i, independentment del contingut, el llibre és bonic, amb moltes fotografies (la majoria actuals, però també d'arxiu) i també il·lustracions.

Quan preparava les Passejades, va ser quan vaig començar a acumular llibres sobre Barcelona. Sempre m'havien agradat i alguns dels que tinc són anteriors, però des d'aleshores m'he convertit en una addicta als llibres sobre la meva ciutat. A les meves amistats estrangers --sobretot anglosaxones-- que em demanen que els aconselli un llibre sobre Barcelona els recomano Barcelona, de l'australià Robert Hughes (Vintage Books, New York; l'edició que jo tinc és de 1993). El 2004, Mondadori en va treure l'edició italiana, i el diari La Repubblica va dir que el llibre era "ple d'humanitat i d'anècdotes, impregnat dels colors i del clima de les ramblas (sic)" i "un assaig d'economia i política, art i religió, que flueix com una novel·la." No l'he llegit tot, però de tant en tant m'agrada fullejar-lo i aturar-me en algun punt i llegir-ne unes pàgines. Parla de tants temes relacionats amb Barcelona que és difícil no trobar-ne algun que ens interessi. Té pàgines relacionades amb la llengua i la literatura, fins i tot amb fragments de poemes (en català i traduïts a l'anglès).

3 comentaris:

Xavier Caballé ha dit...

Qui estigui interessat, a la Fira del Llibre d'Ocasió de Barcelona del Passeig de Gràcia (oberta fins el 5 d'octubre), a la parada de l'Ajuntament de Barcelona es pot comprar la versió castellana dels "Paseos por la Barcelona científica".

La parada és al Passeig de Gràcia, entre Gran Via i Diputació, costat Besòs.

Anònim ha dit...

I la catalana, no? De la catalana, n'hi ha una edició del 2006 amb moltes correccions, esmenes i canvis. De l'anglesa, vaig arribar a corregir les proves maquetades d'una edició com la catalana recent, però no ha arribat a publicar-se, i els exemplars que he pogut aconseguir per a gent de fora que me la demanava eren de la primera edició. I de la castellana, es veu que encara els queden exemplars de la primera edició. En alguns aspectes ha quedat obsoleta.

Xavier Caballé ha dit...

No la vaig veure... encara que tampoc vaig remenar ni consultar si la tenien.

Tot just la vaig veure a la taula de la parada de l'ajuntament. Tampoc no ha estat una de les parades en les que hi estat més estona :)