dissabte, 8 de març del 2008

8 de març Juana Azurduy

Aquesta setmana estic dedicant el bloc a dones en la vida de les quals el dia que he triat per parlar d'elles hagués tingut algun significat. Confesso que abans de fer aquesta cerca jo no sabia qui era Juana Azurduy; segurament perquè forma part d'aquella història d'Amèrica que ens van ocultar. (També ens van ocultar una part de la història més recent del nostre país.)

Sobre Juana Azurduy i el 8 de març, vaig trobar en algun lloc que era el dia del seu naixement; en algun altre, que era el de la seva mort; fins i tot la data en què, al front de les tropes que lluitaven contra els espanyols, va conquerir el Cerro Potosí, en l'actual Bolívia. És possible que cap d'aquests fets passés un 8 de març. Tanmateix, em va semblar que valia la pena dedicar-li l'apunt del Dia Internacional de la Dona.


Juana Azurduy, nascuda a l'Alto Perú (actual Bolívia) va ajudar la seva gent a lluitar contra els invasors que havien dominat i explotat aquelles terres durant alguns segles. Podria ser que en un començament hagués anat ajudant el seu marit, el guerriller Manuel de Padilla, però després de la mort d'ell Juana va continuar la lluita contra els dominadors i li va estar conferit el grau de tinent coronel. En una de les batalles en què va participar, estava embarassada del quart fill (una nena). Malgrat les seves gestes , va morir a l'Argentina en la indigència i va ser enterrada en una fossa comuna.

Avui dia el nom de Juana és recordat en centres, projectes, fins i tot una província boliviana es diu "Juana Azurduy de Padilla", el mateix nom que duu l'aeroport internacional de Sucre. Argentina li va dedicar un segell el 1967. És recordada també en la literatura, el teatre, el ballet, la pintura i en una cançó que comença així: Juana Azurduy / flor del alto Perú / no hay otro capitán / más valiente que tú. A Youtube hi ha algunes versions de la cançó.



M'ha agradat també la versió que en fa Romina Maroso, una noia que va participar en la versió argentina d'Operación Triunfo, però les vegades que l'he escoltada es descarregava molt lentament.

2 comentaris:

coco ha dit...

Molt interessant. Gràcies!

Anònim ha dit...

A veure si ara puc...

Molt interesant el teu blog, amb tants punts en comú amb el meu!!!
Ens veurem seguit, segur segur...