dijous, 20 de març del 2008

20 de març: Dia Mundial de l'Aigua

"1200 milions de persones beuen aigua bruta cada dia" diu aquest pòster del Consell Col·laborador per a la Higiene i el Subministrament d'Aigua (WSSCC, de l'anglès Water Supply & Sanitation Collaborative Council). A casa nostra, tot just comencem a adonar-nos que l'aigua és un bé preuat. Hi ha països, però, on això ho han sabut sempre. Tanmateix, l'aigua, que és font de vida, pot ser també causa directa o indirecta de malalties. Enguany, que la ONU celebra l'Any Internacional de la Higiene (entre d'altres), el Dia Mundial de l'Aigua està dedicat als aspectes relacionats amb la higiene.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (dades de 2004), 1.800.000 persones moren cada any per malalties diarreiques, entre elles el còlera; el 90% són nens i nenes de menys de cinc anys i la majoria d'aquestes morts tenen lloc en països en vies de desenvolupament. En el 88% dels casos, la causa s'atribueix a la manca de salubritat de les aigües.

Entre les malalties que estan relacionades amb l'aigua destaquen (a part de les que causen diarrees): la malària o paludisme (les larves del mosquit que transporta el paràsit causant de la malaltia viuen en ambients aquàtics), que causa la mort d'aproximadament 1.300.000 persones cada any; l'esquitosomosi (les larves del cuc paràsit es desenvolupen a l'interior de caragols o llimacs des dels quals passen a l'aigua), que afecta aproximadament 160 milions de persones; l'hepatitis A (causada per un virus), amb una incidència d'uns 1.500.000 milions de casos anuals; i diverses afeccions causades per l'acumulació en l'organisme de metalls tòxics, com ara l'arsènic o el fluor. Paradoxalment, en alguns països africans la possibilitat de disposar de més aigua ha tingut efectes negatius en la salut dels seus habitants, especialment pel que fa a l'esquistosomosi. Fins i tot quan l'aigua es aparentment neta pot contenir larves del cuc paràsit o metalls pesants o altres contaminants químics.

El Dia Mundial de l'Aigua se celebra habitualment el 22 de març i se'n fan celebracions per tot el món. Enguany, però l'he vist anunciat per al 20 , suposo que deu ser perquè no caigui en plenes vacances de Pasqua. L'escassetat d'aigua que pateix Catalunya des de fa mesos fa que aquesta celebració tingui enguany un significat especial. Adonar-nos que, si les pluges no arriben a temps, a l'estiu no es podran omplir piscines i que moltes plantes de jardins públics i privats podrien morir, ens hauria de fer pensar en aquells habitants del planeta que no tindran aquest problema perquè, per a ells, l'aigua és un luxe i de vegades no en disposen ni per a rentar-se.



Actualització, després de donar un cop d'ull a l'edició electrònica de l'AvuiA propòsit de l'aigua i de la possible portada d'aigua del Segre a la regió metropolitana de Barcelona, l'Avui publica una interessant entrevista amb Narcís Prat, catedràtic d'ecologia de la Universitat de Barcelona.