dimarts, 18 de març del 2008

Pobre química!

En una revista veig l'anunci d'una empresa d'agricultura ecològica que anuncia així els seus productes (les negretes són meves):

Si vols una dieta sana per a la teva família, nosaltres cultivem els horts i et portem els aliments setmanalment a casa teva: la fruita i la verdura fresca, sense química, ni plaguicides, ni hormones, i amb tot el seu gust.

I fa uns dies, en el finestral d'una perruqueria berlinesa anunciaven que els seus tints per al cabell eren, com els productes de l'empresa hortofrutícula esmentada, ohne Chemie, sense química.

I no heu sentit mai dir que els vins de marques barates també són química? Doncs és cert, però tanta química són els vins barats com els cars, els tints naturals com els produïts en el laboratori, o les verdures i fruita de cultiu ecològic com les que es cultiven aplicant-los adobs o plaguicides.

I és que la química està desprestigiada, el seu nom se sol fer servir només amb sentit despectiu, moltes vegades per indicar que alguna cosa no és 'natural'. Això és un error. Tot el que ens envolta és química. Cada llar té un laboratori on diàriament es fan experiments de química: la cuina. I es practica la química en moltes altres activitats de la vida quotidiana. I les persones --com qualsevol altre ésser viu-- som també química. Si Sant Joan escrivís el seu evangeli avui dia, en comptes de començar-lo dient "En el principi era el Verb", potser diria "En un principi era la Química". O potser la Física?