divendres, 7 de març del 2008

7 de març. Anna Magnani

El 7 de març de 1908 va néixer a Roma --tot i que durant molt de temps es va creure que havia nascut a la ciutat egípcia d'Alexandria-- l'actriu italiana de cinema i teatre Anna Magnani. Itàlia li ha dedicat un segell de correus que s'emet el mateix dia que es commemoren els cent anys del seu naixement.

Una de les pel·lícules més recordades de les moltes que va protagonitzar Magnani és Roma città aperta. És una obra mestra del neorealisme italià, dirigida per Roberto Rossellini el 1945, i està considerada com a la primera part de l'anomenada trilogia de la guerra del cinema italià (les altres dues són Paisà i Alemanya any zero). El 1956, Anna Magnani va rebre l'Oscar a la millor protagonista femenina per la seva interpretació a La rosa tatuada; va ser la primera actriu italiana que va obtenir l'estatueta.

A mi em va agradar molt Bellissima, dirigida per Luchino Visconti el 1951. És la història d'una mare que vol aconseguir que triïn la seva filla per fer un petit paper en una pel·lícula, i fa tots els sacrificis imaginables i gasta els diners en professionals (perruquer, modista, etc.) per tal d'aconseguir-ho.

Anna Magnani --Nannarella per al poble italià-- va morir a Roma el 26 de setembre de 1973.