dijous, 6 de març del 2008

6 de març. Louisa May Alcott

Sóc de la generació que va gaudir amb Mujercitas, Aquellas mujercitas, Hombrecitos, Corazón de oro... Són llibres de l'escriptora nord-americana Louisa May Alcott, nascuda a Germantown (Pennsylvania) el 29 de novembre de 1832 i que va morir a Boston (Massachusetts) el 6 de març de 1888.

Mujercitas (s'ha publicat mai en català?) és un clàssic de la literatura infantil-juvenil, una obra en bona part autobiogràfica. La descripció de la casa de les quatre germanes coincideix amb la de la casa on va viure la família Alcott de 1858 a 1857, oberta actualment al públic. I la Jo que tantes nenes de la meva generació vàrem admirar era la mateixa Louisa. Va ser la primera heroïna juvenil nord-americana que es rebel·la contra moltes coses i s'aparta de l'estereotip clàssic de les noies de la seva època. L'ambient en què es va moure Louisa va contribuir a desenvolupar la seva personalitat singular: la seva família es relacionava amb intel·lectuals com Ralph Waldo Emerson o Henry David Thoreau (aquest darrer és el pare de la "desobediència civil", que en el segle XX va inspirar Gandhi i Martin Luther King), que lluitaven contra molts valors establerts en la societat nord-americana i amb els quals el seu pare compartia moltes idees.

Una biografia de Louisa May Alcott, publicada el 1889, que inclou també cartes i reflexions personals, pot descarregar-se d'Internet: Louisa May Alcott: Her life, letter, and journals

2 comentaris:

Moments ha dit...

He escollit n'Alcott per deixar-te el comentari perquè jo també em vaig entusiasmar amb "Mujercitas", "Hombrecitos"....
Però el podria deixar a qualsevol de les dones que has triat per oferir-nos aquesta setmana.
Gràcies per fer-ho!
Són mooooooooolt interessant totes

Anònim ha dit...

Fent la cerca d'aquestes dones he après moltes coses. Per exemple, el cognom Borges l'associava només al gran escriptor argentí. Ignorava que hi hagués també UNA Borges.