dimarts, 4 de març del 2008

4 de març. Norah Borges

Norah Borges (1901-1998) va ser una de les pintores i il·lustradores argentines de més prestigi del segle XX. Va néixer al barri de Palermo, a Buenos Aires, el 4 de març de 1901. El seu nom era Leonor Fanny, però el seu germà (el qui seria famós escriptor Jorge Luis Borges) la va anomenar Norah i va ser el nom amb què es va fer famosa.

Va estudiar pintura a Europa (Ginebra, Mallorca, Sevilla). Va casar-se amb Guillermo de Torre, escriptor i crític espanyol, especialitzat en el moviment ultraïsta, al qual s'integraren Norah i Jorge Luis Borges. Va fer il·lustracions per a revistes d'avantguarda, primer a Europa i després a l'Argentina, entre les quals Manometre, Prisma, Proa, y Martín Fierro. També va il·lustrar llibres: alguns de Ramón Gómez de la Serna i una edició il·lustrada de Platero y yo, de Juan Ramón Jiménez.

Excepte un llibre que va escriure i il·lustrar ella mateixa als 14 anys, no es conserven obres dels seus inicis com a artista, perquè ella mateixa les va cremar. Va introduir l'art modern a l'Argentina, i el seu estil es movia entre l'expressionisme i el cubisme. Va treballar fins tres anys abans que li arribés la mort a l'avançada edat de 97 anys.

Per saber-ne més: Necrològica al diari Clarín, Norah Borges. Mito y vanguardia.