El 2004, en inscriure'm per crear aquest blog, vaig haver de posar-li un nom. El títol triat no és original. Fa anys Marta Pessarrodona
va titular així uns articles per al diari Avui, en record de Virginia Woolf, que va anomenar "La lectora corrent" uns reculls de crítica literària.

dimarts, 4 de març de 2008

4 de març. Norah Borges

Norah Borges (1901-1998) va ser una de les pintores i il·lustradores argentines de més prestigi del segle XX. Va néixer al barri de Palermo, a Buenos Aires, el 4 de març de 1901. El seu nom era Leonor Fanny, però el seu germà (el qui seria famós escriptor Jorge Luis Borges) la va anomenar Norah i va ser el nom amb què es va fer famosa.

Va estudiar pintura a Europa (Ginebra, Mallorca, Sevilla). Va casar-se amb Guillermo de Torre, escriptor i crític espanyol, especialitzat en el moviment ultraïsta, al qual s'integraren Norah i Jorge Luis Borges. Va fer il·lustracions per a revistes d'avantguarda, primer a Europa i després a l'Argentina, entre les quals Manometre, Prisma, Proa, y Martín Fierro. També va il·lustrar llibres: alguns de Ramón Gómez de la Serna i una edició il·lustrada de Platero y yo, de Juan Ramón Jiménez.

Excepte un llibre que va escriure i il·lustrar ella mateixa als 14 anys, no es conserven obres dels seus inicis com a artista, perquè ella mateixa les va cremar. Va introduir l'art modern a l'Argentina, i el seu estil es movia entre l'expressionisme i el cubisme. Va treballar fins tres anys abans que li arribés la mort a l'avançada edat de 97 anys.

Per saber-ne més: Necrològica al diari Clarín, Norah Borges. Mito y vanguardia.