El 2004, en inscriure'm per crear aquest blog, vaig haver de posar-li un nom. El títol triat no és original. Fa anys Marta Pessarrodona
va titular així uns articles per al diari Avui, en record de Virginia Woolf, que va anomenar "La lectora corrent" uns reculls de crítica literària.

dijous, 27 de març de 2008

Atapuerca les restes d'homínid més antigues?

La premsa i altres mitjans de comunicació han dedicat molt d'espai a la notícia de l'article publicat a la revista Nature sobre la descoberta, a Atapuerca, d'una mandíbula humana que, amb una antiguitat aproximada de 1.200.000 anys seria --segons la notícia-- la resta humana més antiga trobada a Europa. He buscat en diversos mitjans --en paper i per Internet-- si esmentaven les restes d'Orce, trobades per Josep Gibert i el seu equip el 1982 (l'article que descrivia la troballa va publicar-se el 1983). Ha estat en va. Ni tan sols per referir-s'hi esmentant que en el seu moment s'havien presentat com les més antigues, però que una part de la comunitat científica no hi estava d'acord. Només un comentari a l'article publicat en la versió electrònica de El País preguntava: "Pero: ¿qué pasa con el hombre de Orce? ¿no es aun mas antiguo?"

Fa poc més d'una setmana vaig escriure un apunt en aquest bloc sobre Gibert, la resta d'Orce i el tractament que havia rebut d'una part de la comunitat científica, que no ha volgut mai reconèixer que el fòssil trobat a Orce pertanyés a un homínid; ni tan sols després que diversos estudis independents aportessin proves que permetien afirmar-ho ni després que es demostrés que ja no era vàlid el criteri d'exclusió que al·legaven els qui estaven en contra de les idees de Gibert.