dilluns, 1 de setembre del 2008

Hay-on-Wye / Y Gelli Gandryll

Fa un parell de dies esmentava en aquest bloc el poble gal·lès de Y Gelli Gandryll, més conegut amb el seu nom anglès de Hay-on-Wye. És un paradís per a les persones amants dels llibres. La major part de les botigues d'aquest petit poble (no arriba als 2000 habitants) a la riba del riu Wye són llibreries de segona mà. N'hi ha de petites, i d'altres molt grans, que ocupen tota la casa (relativament grans; són cases de poble de dues plantes). Hi vaig ser el 2003 i m'hi hauria quedat dies, però no era possible; el meu viatge al Regne Unit era per feina i no m'hi vaig poder estar més que unes hores. Tant de bo hi pugui tornar alguna vegada.

La conversió d'aquest tranquil poble de pagesos i ramaders en aquest centre de cultura bibliòfila que és ara va començar quan Richard Booth, nascut en el poble i educat a la Universitat d'Oxford, hi va obrir la primera llibreria de segona mà el 1961, quan tenia 23 anys. Després se'n van obrir d'altres i aquell llogaret aviat va ser conegut com el poble dels llibres. Avui dia el poble rep més de mig milió de visitants anuals, que hi arriben de tot el món. A més, ara hi ha moltes llibreries en el poble que tenen una botiga virtual i venen llibres a través d'Internet.

Una de les "llibreries" més curioses que hi vaig veure és l'autoservei instal·lat en el pati del castell del poble:

Als quatre costats del patí hi havia prestatges com aquests amb llibres per triar

El pagament també era d'autoservei

Altres llibreries del poble:




Fotos: M. Piqueras (juny 2003)

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Ei, m'encanta aquest post. No coneixia la referència a aquest poble.

Anònim ha dit...

Doncs és el primer poble llibreria del qual jo vaig tenir notícia, ja en fa anys i des d'aleshores sempre havia tingut ganes de visitar-lo.

Després vaig saber de l'existència de Montoliu (Montolieu per als francesos), prop de Carcassona i, per la proximitat, em va ser més fàcil anar-hi abans. També és un paradís per a qui s'estima els llibres. A més, té un museu de les arts gràfiques força interessant. Pots veure'l a l'adreça

http://www.montolieu-livre.fr/

merike ha dit...

He vist un programa de TV d'aquest poble, quin lloc tan preciós visitar i comprar llibres. Millor que la internet!

Anònim ha dit...

Gràcies, lectora corrent, pels comentaris i les informacions.

Anònim ha dit...

Jo també he estat en aquest poble; i com a lectora asídua, he de dir que és fantàstic poder triar i remenar pel mòdic preu de mitja lliura o ni això... I si més no, no deixa de ser curiosa la història d'aquest petit "regne independent"....