dijous, 21 d’agost del 2008

La Jornada de blocaires

Aquesta entrada en fa el número 200 de les que he escrit en aquest bloc. Penso doncs que està bé que la dediqui a parlar del món del bloc/blog. I l'ocasió també és adient perquè dimarts vaig assistir a la Jornada de Blocaires dels Països Catalans que va fer-se en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE). Hi vaig anar per diversos motius: a) perquè el món del blocs m'interessa; b) perquè vaig pensar que podria aprendre a dominar una mica més la tècnica del bloc, que encara em dóna moltes sorpreses i algun que altre maldecap; i c) perquè, sempre que puc, m'agrada fer cap a Prada durant la UCE, encara que sigui només un dia.

En la sessió del matí de la Jornada van presentar-nos la visió dels blocs des de tres perspectives: neòfita Jaume Ortí, no tan neòfit, però), política (Xavier Mir) i tècnica (Octavi Fornés) també hi va haver un col·loqui en el qual van participar les persones assistents. Confesso que em pensava trobar-hi més gent. Al començament devíem ser unes set o vuit persones, més els tres ponents de la Xarxa de Blocs Sobiranistes (XBS). Després se n'hi van afegir algunes més i al final devíem ser unes 10 o 12. Durant aquesta sessió, es van presentar els resultats d'una enquesta que havien fet entre la comunitat blocaire de la XBS. Es va parlar de la influència que poden tenir els blocs en les comunitats, la rapidesa amb què permeten escampar notícies i la potència del món blocaire català. També van parlar d'altres xarxes socials de l'espai virtual, com ara Facebook. Curiosament, malgrat que algun dels ponents va dir que hi ha més blocaires homes que dones (no sé d'on van treure-ho), les dones hi érem majoria.

A la tarda hi havia un taller pràctic. Va tenir tant d'èxit de participació, que Octavi Fornés va haver de fer-ne dues sessions. A mi em va decebre, però potser va ser perquè n'esperava massa. En el programa deia: "com obrir un blog, apunts i planes, com fer el primer apunt, com penjar imatges, vídeos, àudios, etc., personalització bàsica i plugins (comptador de visites)." M'interessava aprendre a posar-hi àudios, la personalització bàsica i especialment l'etcètera, que em pensava que podria resoldre molts dels dubtes i mancances que tinc. Fins i tot m'havia fet una llista amb algunes preguntes sobre problemes amb què em trobo o dubtes que tinc sobre el bloc i que no he sabut trobar com resoldre:
  • Com es fa per tenir la capçalera amb un fons personalitzat? (amb el Blogger hi ha la possibilitat de posar-hi una imatge, però quina mida ha de tenir?)
  • Com es fa perquè en el lloc on hi ha l'URL del bloc surti un dibuixet també personalitzat en comptes de la icona de Blogger (o la que siguin segons l'eina que es faci servir; en el meu cas és Blogger)
  • Com s'hi posa música? (no un vídeo musical)?
  • Com es posen enllaços dins dels comentaris? (Potser cal fer servir el llenguatge html?)
  • Com fer que les etiquetes, en comptes de ser un llistat al marge per ordre decreixent del seu nombre, sigui una mescla de paraules en les quals la mida de les lletres de cada paraula depèn del nombre de vegades que surt l'etiqueta?
  • Com es fa un retroenllaç on es pugui veure quins altres blocs ens enllacen?
  • Com pot fer-se el registre amb fulls de calendari?
  • És possible que només surti una part del text, però només en les entrades que ens interessi que sigui així? O quan es tria aquesta opció ha de ser per a totes les entrades?
  • Per què moltes vegades no serveix de res fer el retorn de final de línia? (En els peus de foto, que no vull que ocupin tota l'amplada, he trobat la manera de fer-ho donant dues vegades el retorn des de la mateixa línia i eliminant-se després el primer que havia fet.)
  • És possible fer que la banda on hi ha el text i columna lateral del bloc sigui més ampla? (Per què es malbarata tant d'espai de pantalla en les plantilles habituals dels blocs?)
M'aturo aquí tot i que la meva llista continua. Potser el que m'hauria calgut hauria estat un curs i no un taller pràctic que va consistir a obrir un bloc a catosferics.cat i introduir-hi algun apunt i comentaris. O que hi hagués hagut dos tallers de nivells diferents: per a qui no ha fet mai un bloc i per a qui ja en té un però s'hi mou una mica a les palpentes, com és el meu cas. De tota manera, que jo no en tragués profit no vol dir que el taller no fos profitós per a altres persones. I l'èxit que va tenir ho demostra el fet que es van haver de fer-ne dues sessions perquè totes les persones interessades hi poguessin tenir cabuda.

Octavi Fornés supervisant la feina feta per l'alumnat del taller
Foto: M. Piqueras

7 comentaris:

OLGA ha dit...

Ara mateix tinc una cosa molt urgent però així que pugui t'aniré resolent els dubtes. I a més a més els aniré penjant al bloc del Telecentre del Pallars Sobirà per tal de que serveixi a més gent. M'ho imprimeixo i aniré fent.

merike ha dit...

Congratulations on your 200 interesting entries!!! I sent you an email to explain a little thing I know how.
The London Symphony Orchestra A la Sardana (3 famosas sardanas) - FREE MP3 Stream - Listen on IMEEM Music

you can manipulate it by changing what it reads inside the ><

Have a nice day!

Anònim ha dit...

Gràcies, Olga i Merike.

Olga, quan pengis instruccions en el bloc del Telecentre, avisa.

Merike, I receivedy our email. Thank you.

Anònim ha dit...

Hola Mercè,

Mercès per la teva crònica. És cert que vam tenir problemes d'oganització al taller però crec que no poden ser imputables del tot a la XBS. De tota manera, intentarem que en properes edicions (esperem que els de l'UCE ho hagin trobat prou interesant per a tornar-nos a convidar) aquesta mena de coses estiguin solventades. També cal tenir en compte que el ventall de coneixement dels assistents era molt variable així que calia començar per la part més bàsica. Apunto el suggeriment que fas de fer diversos tallers de diferent nivell.

Sobre que hi ha més homes blocaires que dones ho vaig dir durant els comentaris de l'enquesta. Ja vaig dir que no podia ser gaire fiable ja que en no haver un cens blocaire dificilment en pots fer una mostra correcta de la població a estudiar. Precisament vaig dir que el resultat de l'enquesta en aquest punt era una mostra d'aquesta poca fiabilitat ja que mostrava una abassegadora majoria masculina quan a simple vista (és la meva impressió) sí que hi ha més homes blocaires que dones però no en tan gran proporció.

Espero que en properes edicions poguem tornar a comptar amb la teva presència.

Anònim ha dit...

A Jaume:
(M'adono que en la crònica he escrit malament el teu cognom; ho corregiré de seguida.)

Potser no em vaig expressar bé; el meu comentari sobre el taller no era una crítica negativa. Al contrari, em va semblar molt positiu veure que hi participava gent "verge" pel que fa a fer un bloc. Això no treu que a mi --i potser a altres persones que ja en tenen coneixements elementals-- no m'aportés nous coneixements sobre la tècnica del bloc.

Us felicito per la iniciativa. I a l'Octavi, per la seva paciència en els tallers.

Anònim ha dit...

Ja he publicat les transparències i el text, tant de la xerrada com del taller (http://octavi.fornes.cat/2008/08/28/uce-2008-jornada-de-blocaires-sobiranistes/).
Recullo la teva llista de dubtes i començo a treballar per a crear un espai per a resoldre aquesta mena de dubtes.

Salutacions i gràcies!

Anònim ha dit...

Hola Octavi,

Espero que aviat es pugui consultar aquest espai i pugui anar resolent els meus dubtes. Gràcies.