divendres, 22 d’agost del 2008

Arbres monumentals

Fa uns dies vaig veure a TV3 l'olivera bimil·lennària coneguda com "lo Parot", que es troba a Horta de Sant Joan:

Lo Parot. Horta de Sant Joan
http://tinyurl.com/6h9t6j

Si en comptes de ser un arbre fos un temple o un palau, segurament que aquesta olivera seria molt més famosa, i el mateix passaria amb altres arbres monumentals. De tota manera, potser és millor que els arbres monumentals no siguin molt famosos, perquè són més vulnerables que un temple grec o romà.

El 1997 vaig acompanyar el meu pare al seu poble (deia que se'n volia acomiadar i va ser així, va ser la seva darrera visita), a la Mancha. Un mig parent nostre va acompanyar-nos un dia a veure un arbre monumental que hi ha prop de El Toboso. És una alzina coneguda popularment com "la gran carrasca". Ens va explicar que el camí abans estava senyalitzat, però van decidir treure'n els cartells indicadors perquè no hi anessin persones amb intencions malsanes i poguessin fer malbé la carrasca. Quan la vaig veure vaig quedar bocabadada. En la foto que incloc, les persones que són al peu de l'arbre gairebé no es veuen (clicant al damunt, la foto s'amplia i es pot veure millor).

La Gran Carrasca
Foto: M. Piqueras, 1997

Si voleu veure arbres monumentals, doneu un cop d'ull a aquests llibres que he localitzat per Internet i que es poden baixar en pdf:

Árboles monumentales de España
Árboles monumentales de España. Comunidades autónomas
Árboles monumentales de España. Ecosistemas y ambientes

Contenen fotografies i una descripció de cada arbre. Val la pena dedicar-hi una estona. Quan viatjo, m'agrada observar la vegetació. Em fixo especialment en els arbres, segurament perquè, en ser més grans, són més visibles. Aquests llibres són una guia per localitzar arbres molt especials en els viatges per bona part de la península Ibèrica.

Actualització, 22.08.2008, 11.12
L'adreça del lloc d'Internet on he obtingut la foto de lo Parot Estava equivocada, com m'ha fet notar Merike. Ja l'he canviada. En buscar-la de nou per comprovar-ho, he trobat el vídeo que vaig veure a TV3. No he recordava, però era en el petit gran programa Medi ambient, que fan de dilluns a divendres abans del Telenotícies del migdia:

http://www.tv3.cat/videos/301829

2 comentaris:

merike ha dit...

Your own photo is gorgeous. I could not find this in the net: http://tinyurl.com/18r

uncnoun ha dit...

Curiosament fa un parell de dies, no sé com, vaig acabar a la llista d'arbres coneguts més antics de la wikipedia anglesa.

Algun dia d'aquests m'he de mirar amb detall això dels "Clonal trees".