dissabte, 15 de març del 2008

Els patis jueus de Berlin

Divendres he gaudit de mitja jornada per voltar per Berlin i l'he passada visitant un barri jueu, Spandauer Vorstadt, seguint un itinerari a peu de la guia verda Michelin. És un barri que abans de la segona guerra mundial havia tingut una gran vitalitat; vitalitat que ha recuperat, però segurament en altres aspectes. Moltes cases de Spandauer Vorstadt tenen patis interiors als quals s'accedeix des del carrer. Són espais molt agradables, amb petits bars i restaurants, botigues de tota mena, espais per a la mainada, alguns arbres i altres plantes (n'hi ha també de "durs", sense cap tipus de vegetació). Alguns tenen l'aspecte d'un pati de veïns normal i suposo que el fet que els turistes hi entrin per tafanejar, com he fet jo, no els deu agradar massa. D'altres, en canvi, sembla que estiguin ja preparats per rebre els visitants i oferir-los tota mena de serveis, no sols a peu de carrer, sinó també en els pisos.

Un dels Hackesche Höfe d'estil modernista alemany (Jugendstil), dissenyat per August Endell


Un altre dels Hackesche Höfe

Aquests patis (Höfe) estan molts cuidats, tot és net i polit; les façanes de les cases semblen pintades de fa poc, on hi ha plantes estan molt cuidades i el terra, de pedres i llambordes, impecable... Tots, excepte els de la casa Schwarzenberg, en el núm. 39 de Rosenthaler Strasse. Diu la guia Michelin que una mostra de l'aspecte que tenien els patis d'aquest barri just després de la caiguda del mur.

Pati de la casa Schwarzenberg

És un barri ple de petites galeries d'art i estudis i botigues de disseny, on conviuen estils molt diversos. A Orianenburger Strasse hi ha el Tacheles, que és el centre de la cultura underground berlinesa, i es troba en l'espai on hi va haver uns grans magatzems.

El pati del Tacheles

No m'ha semblat un barri dels que visiten típicament els grups turístics, però aquest és per a mi un altre valor afegit. De tota manera m'he trobat un grup d'estudiants amb el professor en el carrer on hi havia hagut un cementiri jueu que va ser destruït pels nazis i ara hi ha un petit parc.