dilluns, 3 de març del 2008

3 de març. Marguerite Duras

Nota 1: El proper dissabte, 8 de març, és el dia Internacional de la Dona. Amb aquest motiu, he pensat que els meus apunts en aquest bloc estiguin aquesta setmana dedicats a dones i, si pot ser, que cada dia recordin l'aniversari d'algun fet relacionat amb una dona.

Nota 2.: Els enllaços que he posat en aquest apunt remeten a la Wikipedia francesa. La informació m'ha semblat molt millor que la de les entrades equivalents en català o castellà.

El 3 de març de 1996 va morir a Paris Marguerite Duras, que va escriure novel·les, obres de teatre i guions cinematogràfics i també va dirigir pel·lícules. Havia nascut a la Conxinxina (avui Vietnam) el 1914 i allà va passar gairebé tota la seva infància i adolescència. El record d'aquells anys ha quedat reflectit en algunes de les seves obres.

Conec poc l'obra de Marguerite Duras; sé que va escriure el guió d'Hiroshima mon amour, una pel·lícula dirigida per Alain Resnais que a Espanya no es va poder veure en el seu temps. I fa alguns anys vaig llegir L'amant de la Chine du Nord, una novel·la que és en realitat un guió de cinema. Va escriure aquesta obra per mostrar com hauria volgut que fos la pel·lícula L'amant, basada en la seva novel·la del mateix títol. Ella n'havia d'escriure el guió, però va estar molt malalta, sis mesos en coma, i durant aquest temps el mateix director va fer l'adaptació de la novel·la de Marguerite. A ella no li va agradar gens, va considerar que allò no era la seva obra, i per això va escrirue'n el guió alternatiu.

Marguerite Duras va morir a París als 82 anys i està enterrada al cementiri de Montparnasse.