divendres, 30 de juliol del 2010

Manuals d'usuari

Se suposa que un manual ha de proporcionar les nocions bàsiques de la matèria a què estigui dedicat. En el cas dels manuals d'instruccions dels molts aparells, haurien de fer possible que, qui el consulta, pogués aprendre fàcilment a usar els aparells. No sé si les meves capacitats cognitives han disminuït excessivament, però com més va més difícil em resulta comprendre les instruccions de molts manuals d'instruccions.

Fa uns dies vaig canviar el mòbil. Posats a canviar, vaig triar-ne un amb moltes possibilitats. El venedor me'l va deixar a punt per telefonar, i després, pel meu compte, estic intentant, no ja aprendre a fer servir totes les altres funcions --això vindrà després--, sinó tan sols esbrinar quines són i de què em poden servir.

Després de fullejar el manual, he arribat a la conclusió que el fabricant hauria hagut d'incloure un manual complementari que ajudés a interpretar el manual d'instruccions que acompanya el telèfon.

Per altra banda, ja no sé com hauré d'anomenar el nou telèfon mòbil a partir d'ara. Ja sé que, a més de telèfon, és una mena de miniordinador que permet connexió a Internet i consulta del correu-e, i també és un aparell de ràdio, un reproductor mp3, una càmera fotogràfica i unes quantes coses més. Deu ser per això que el manual l'anomena en tot moment "el dispositivo", tot i que jo pensava que un dispositiu era una peça o conjunt de peces que formaven part d'un mecanisme o d'un aparell.

Tinc ja assumit que això que tinc entre les mans no és un telèfon, sinó un dispositivo. Segueixo fullejant el manual i em trobo un full on diu: "Usar el programa de ejecución del cubo". Què deu ser el 'cubo'? No pas una galleda, suposo. Un hexaedre, doncs?

Si això ja m'ha deixat intrigada, encara quedo més perplexa quedo quan llegeixo les dues primeres coses què he de fer:
  1. Mantenga pulsada la tecla del programa de ejecución del cubo.
  2. Rote el cubo hacia el lado apropiado a fin de seleccionar el acceso directo que quiera.
Després em parla de la pantalla Hoy. Hi deu haver també pantalles Ayer i Mañana?

Un apartat es titula "activar el modo discreto" i hi diu: "Puede detener temporalmente la reproducción de música o silenciar eventos de alarma si coloca el dispostivo hacia abajo y el modo discreto està activado." Què deu voler "hacia abajo"? Que giri el 'dispositiu' 180 graus i la part superior passi a ser la inferior? O que el posi de bocaterrosa, amb la part que es veu cap avall?

En un apartat que inclou informació important per a l'ús del 'dispositiu', hi diu: "evite el contacto con la antena interna del dispositivo". I jo em pregunto: si és interna, com podria entrar-hi en contacte?

El meu nou 'dispositiu' ve acompanyat d'un CD. He pensat que potser hi trobaria la informació que ara per ara no he trobat en el Manual de usuario, però encara és més complicat. Miri per on miri i executi o no les aplicacions (o programes?) que conté, no me'n surto i moltes d'elles em porten a obrir el navegador d'Internet per una mateixa pàgina. Per acabar accedint a un web, cal un CD? Podrien estalviar-se'l i incloure un paper amb l'URL del lloc.

Després de tot això, m'entra el dubte si, malgrat que faci servir un ordinador i em mogui pel món de la xarxa des de fa anys, no seré això que en diuen una analfabeta digital. Em miro el dispositiu, amb tantes prestacions que ara per ara són inabastables per a mi, i m'entren ganes tornar-lo i continuar amb el petit telèfon mòbil que em servia només per parlar.

Actualització 01.08.2010
He mirat l'adreça d'Internet, que és el web de Samsung, el fabricant del "dispositiu". Hi ha molta informació de les característiques i de les coses que pot fer, amb fotos que es mouen i requadres que, en picar-hi al damunt, passen a primer pla o giren. Tot és molt llampant i atractiu. però d'instruccions per a les persones que, com jo, devem ser molt poc intuïtives, no en veig per enlloc.

Fins i tot les instruccions per carregar la bateria són difícils d'entendre. Diu: "Abra la cubierta hacia la toma multifunción que se encuentra en la parte superior del dispostivo." Aquesta cubierta és una petita peça que cal alçar i fer girar perquè deixi a la vista l'endoll per on es connecta el cable. Però enlloc diu que cal alçar-la i girar-la (ni que cal tenir unes bones ungles o fer servir algun minitornavís o ganivet fi o alguna altra cosa que es pugui ficar en la minúscula escletxa per on es fa palanca per alçar-la); he hagut d'anar provant fins que he aconseguit obrir-la.

5 comentaris:

Salvador ha dit...

Molt bo el teu comentari sobre el nou "dispositivo".
Imagino que deus haber comprat això que ara en diuen un smartphone, que a més de telèfon mòbil et permet navegar i conectar-te a internet.
Són aparells molt útils, de fet són petits ordinadors que teòricament t'han de fer la vida més fàcil, però tens tota la raó amb el tema del manuals, alguns són incomprensibles.
Jo en tinc un ja fa més d'un any i n'estic molt content. El meu funciona amb un nou sistema operatiu que se'n diu Android, i realment és una passada, t'ho posa tot molt i molt fàcil.
Espero i desitjo que no t'obsessionis i que a poc a poc li vagis agafant confiança. Es clar que tot depen també del models d'aparells i dels sistemes operatius.
Sort amb la lluita i un Bon estiu...!!!

La lectora corrent ha dit...

Salvador, això és el que em pensava, que em faria la vida més fàcil. Com que tenia punts acumulats de les trucades, vaig veure que podia aconseguir un mòbil intel·ligent gairebé de franc. Em sembla que, per aprendre'n el funcionament, hauré de seguir el mètode de prova i error i anar tocant tecles pel meu compte.

Ara entenc la cara de sorpresa del noi de la botiga quan li vaig dir que volia un telèfon que em permetés connectar-me a Internet i tweetejar.

He vist que també hi ha una adreça d'Internet del fabricant del "dispositiu". Miraré si allà hi ha unes instruccions més entenedores.

Assur ha dit...

Ai, Mercè: Quin fart de riure m'he fet, mentre et llegia, imaginant-te!!!

L'ocurrència de l'estalvi del CD per un paper amb l'URL del lloc és impagable, i sobretot en aquesta època en què tots hem de mirar d'estalviar per on sigui.

Per cert: Vas veure, suposo, la vinyeta d'en Forges a "El País" referent a l'abolició dels toros, oi?... És boníssima!!!

Pakiba ha dit...

Uff............. que complicada la tecnología, aixo no es mer mi.Jo un teléfono móbil sensa complicacions.

La lectora corrent ha dit...

Diuen que aquests aparells --perdó, "dispositius"-- són molt intuïtius. Em fa l'efecte que la meva intuïció deu ser diferent de la que tenen les persones que fan els dissenyen.