dimarts, 6 de juliol del 2010

Ada Yonath i el Premi Nobel

Actualització 07.07.2010. El text d'ahir, escrit des d'un ordinador amb teclat italià, tenia més errors que la manca d'accents. En veure'l ara, ja des del meu ordinador, m'he adonat que fins i tot el cognom de la científica israeliana havia escrit malament. Aquí va una nova edició, amb les correccions.

Ada Yonath es una de les tres dones que el 2009 van rebre algun premi Nobel de ciència; el d'ella va ser el de química, que va compartir amb dos col.legues homes, i el van rebre "pels seus estudis sobre l'estructura i la funció del ribosoma". Yonath ha estat convidada a l'EuroScience Open Forum (ESOF 2010), que s'esta celebrant aquests dies a Tori, on ahir al mati va participar en una sessió titulada "The world needs science and science needs women" (El mon necessita de la ciència i la ciència necessita de les dones) i aquesta tarda impartirà una conferència plenària en què explicarà el seu treball. No vaig poder assistir a la sessió de dilluns perquè vaig arribar a Tori a les tres de la tarda, però avui no m'he perdut la roda de premsa en que participava Yonath. Més que una roda de premsa, ha estat una exposició divulgativa del seu treball, seguida d'un col.loqui amb la gent que hi ha assistit.

Per explicar la seva recerca sobre els ribosomes, ha passat un powerpoint que es una simplificació del powerpoint que va passar a Oslo durant la cerimònia de lliurament del premi Nobel i segurament serà el que farà servir aquesta tarda. El powerpoint comença amb la visió d'un gran ram de flors perquè el primer efecte que va causar l'anunci del premi va ser que li enviessin moltíssimes flors.

I per explicar com treballa el ribosoma dins la cèl.lula, ha projectat aquest vídeo:



M'ha agradat la definició tan comprensible que ha fet del ribosoma: una maquina universal que fabrica proteïnes contínuament i que sap com ha de fer-ho a partir de la informació genètica que hi ha dins de totes les cèl.lules.

I m'ha agradat veure que els premis no l'han fet oblidar de les persones que l'han ajudada en la seva carrera, com tampoc oblida la gent que treballa ara amb ella; tots surten en el powerpoint.

I ara marxo a una sessió en que participa un català, Miquel Porta. La seva contribució tracta dels efectes al llarg de la vida dels factors ambientals i els genètics.