dijous, 26 de febrer del 2009

Nadejda Krúpskaia

Fa poc mes d'un mes dedicava una entrada d'aquest bloc a la dona d'un home famós: Emma Darwin, l'esposa del naturalista Charles Darwin, de qui enguany es commemora el 200è aniversari del naixement i el 150è aniversari de la publicació del seu llibre més famós. L'origen de les espècies. El meu interès per Emma Darwin va sorgir quan va caure a les meves mans el llibre Wives of fame, dedicat a tres dones amb marits famosos el segle XIX: les esposes de Karl Marx (1818-1883), David Livingstone (1813-1873) i Charles Darwin (1809-1882).

Avui, 26 de febrer, és l'aniversari de Nadejda Konstantínovna Krúpskaia, que va casar-se amb un altre home mundialment famós. El nom d'aquesta dona potser no digui res a molta gent (jo tampoc sabia qui era fins fa poc), llevat de la seva procedència geogràfica eslava. Va ser una revolucionària bolxevica russa, i una de les creadores del sistema soviètic d'educació pública; el seu marit va ser el líder Vladimir Lenin (1870-1924).

Nadejda va néixer a Sant Petesburg el 26 de febrer de 1869 (en el seu temps, era el 14 de febrer; la reforma del calendari no s'havia fet encara a Rússia) i va morir el 27 de febrer de 1939; per tant, avui fa 140 anys del seu naixement i demà en farà 70 de la seva mort. El seu pare era un oficial de l'exèrcit rus i la mare, de família noble sense fortuna, va treballar d'institutriu fins que va casar-se. Nadejda, tot i que va criar-se en un ambient intel·lectual, va estar en contacte amb el món obrer i aviat va desenvolupar un esperit de protesta contra la societat.

El 1898 Nadejda i Lenin es van casar, quan ell vivia exiliat a Sibèria. Quan el seu exili interior va acabar, la parella va marxar de Rússia i va establir-se a Ginebra (Suïssa); després estar-se en altres ciutatas europees. Van tornar a Rússia el 1917, quan l'imperi rus va ser derrocat.

A més de les biografies que hi ha d'aquesta dona, els Arxius Marxistes d'Internet (Marxists Internet Archives) contenen escrits seus (cartes enviades a la mare i les germanes de Lenin entre 1903 i 1916, i articles diversos)

El 1971, quan l'astrònoma Tamara Mikhailovna Smirnova va descobrir un asteroide (el 2071), va anomenar-lo Nadezhda, en honor de Nadejda Krúpskaia.

Per saber-ne més:

Foto de Nadejda Krúpskaia: Wikimedia Commons, domini públic