diumenge, 22 de febrer del 2009

Es mor Socks, "primer" gat de l'era Clinton

Des de fa un parell de mesos ja se sabia que a Socks li quedava poc temps de vida. Estava afectat d'una malaltia terminal i no podia menjar. La família amb qui vivia no va voler prolongar-li la vida alimentant-lo artificialment (ves per on, aquest gatet va tenir un final més "humà" que la pobra Eluana Englaro) i el gat va morir el 20 de febrer de 2009.

Si Hillary Clinton va ser la primera dama dels Estats Units durant el mandat presidencial del seu marit, Socks va ser el primer gat del país durant el mateix període. Va viure amb els Clinton des que el 1991 va saltar als braços de Chelsea Clinton, quan la nena sortía de classe de piano a Little Rock (Arkansas), fins que la família va deixar la Casa Blanca el 2001. En traslladar-se la família a Washington, el mixet també els va acompanyar.

Socks a una roda de premsa a la Casa Blanca
Foto: Domini públic, Wikimedia Commons

De tota manera, Socks va deixar de ser el "rei" de la casa quan el 1997 els Clinton van comprar Buddy, un gos Labrador retriever (recordo que haver llegit en algun lloc que en assabentar-se de l'afer Lewinski, Hillary va enviar Bill a dormir amb el gos). Els dos animals representaven molt bé la típica imatge d'"estar com gat i gos". No s'avenien gens i Socks va considerar sempre Buddy com a un intrús.

Quan els Clinton van deixar la Casa Blanca el 2001, els animals es van separar. El gos Buddy va marxar amb la família Clinton i Socks va anar a viure amb Betty Currie (la secretària personal de Clinton) i la seva família. No se sap exactament l'edat que tenia Socks, però es calcula que hauria fet 20 anys aquesta primavera.

Segurament Socks haurà estat un dels gats més famosos del món (amb permís de Garfield i de Tom --el de Tom & Jerry) . Si poseu el seu nom a Google i també "cat" i "Clinton", obtindreu centenars de milers de resultats. En el web de la Fundació William J. Clinton hi ha una declaració de la famíla Clinton feta en saber-se la mort del que va ser "primer" gat dels Estats Units durant vuit anys.