dimecres, 4 de febrer del 2009

La salut i l'aire que respirem

Fa uns mesos, la Generalitat de Catalunya va limitar a 80 km per hora la velocitat en les vies d'accés a Barcelona per reduir la contaminació i els seus efectes nocius en la salut humana. Aquesta mesura va aixecar molta polseguera i el RACC va expressar la seva contrarietat, tot afirmant que anar a 80 km/h a penes redueix la contaminació. Per altra banda, fa uns dies els mitjans anunciaven que l'Estat espanyol és un dels estats membres de la Unió Europea que han estat amonestats des de Brussel·les per superar els límits autoritzats de contaminació pel que fa a partícules en suspensió. Ferran Balsells, corresponsal del diari El País a Brussel·les escrivia recentment: La UE sancionarà a Barcelona en un año si no reduce la contaminación, i diu que el comisssari europeu de Medi Ambient, Stavros Dimas, ens vigila d'aprop.

Ara bé, com repercuteix en la salut de les persones la contaminació ambiental? El seu efecte és prou important perquè la Generalitat es decidís a introduir una mesura que ja es podia preveure que no seria fàcilment acceptada? Ja estem acostumats que la classe governant --a Barcelona i a Madrid i els qui manen ara i els que els han precedit-- de tant en tant ens obsequiïn amb decrets i mesures que semblen fruit de la rauxa i no del seny. En aquesta ocasió, però, es va decidir limitar la velocitat a partir de l'anàlisi de les dades aportades per un estudi epidemiològic elaborat per investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), de Barcelona.

Segons aquell estudi, la contaminació de l'aire de Barcelona és pitjor que la que pateixen ciutats típicament contaminades com ara Ciutat de Mèxic, Los Angeles, Hong Kong o Tòquio. Va dirigir la recerca Nino Künzli, professor d'investigació del CREAL i amb una llarga experiència en estudis epidemiològics ambientals. El seu treball se centra principalment en l'avaluació a llarg termini de riscos ambientals sobre la salut, en particular l'efecte de la contaminació de l'aire en persones que pateixen malalties cardiorespiratòries cròniques.

A més de l'estudi sobre la contaminació en l'àrea barcelonina, cal destacar l'estudi en què Künzli va participar sobre l'efecte la contaminació de l'aire com a desencadenant d'asma en la mainada, que es va dur a terme a Los Ángeles al llarg de vuit anys, i que es va publicar l'octubre de 2008 a la revista Environmental Health Perspectives. Molts estudis epidemiològics ambientals fan el seguiment del conjunt de la població, on hi pot haver persones de molts tipus (joves, velles, sanes, malaltes, amb malalties cròniques, etc.) i on l'exposició a la contaminació pot variar molt segons el tipus de vida i el lloc de residència, fins i tot dins d'una mateixa ciutat. L'estudi fet a Los Angeles, en canvi, es basava en el seguiment d'una cohort (en epidemiologia, una 'cohort' és un grup de persones que són seguides i estudiades durant un període de temps en un estudi longitudinal) de nens i nenes que no havien tingut mai un episodi d'asma i al davant i al darrere de la casa de cadascun es posava un aparell que va anar registrant la concentració de NO2 durant dues setmanes a l'agost i altres dues al novembre, i això, al llarg de vuit anys.

Sobre les repercussions de la contaminació de l'aire en la nostra salut, Nino Künzel parlarà demà al migdia en l'acte d'inici d'any 2009 de l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i després de la seva exposició respondrà les preguntes que el públic li faci. En aquest acte també es farà public el resultat del V Premi Joan Oró a la Divulgació de la Recerca Cientifica, un premi que ofereix l'ACCC, amb el suport del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, i que té com a finalitat promoure la divulgació feta per joves investigadors i investigadores. L'acte es farà al Col·legi de Periodistes de Catalunya i és obert a tothom.

Lloc: Sala d'actes, Col·legi de Periodistes de Catalunya
Rambla de Catalunya, 10, 1r. Barcelona

Dia i hora: 5 de febrer 2009, dijous, a les 12.00

Conferència: ¿La Salud reside en el aire?, per Nino Künzli
Presentarà el conferenciant: Mercè Piqueras, presidenta de l'ACCC