El 2004, en inscriure'm per crear aquest blog, vaig haver de posar-li un nom. El títol triat no és original. Fa anys Marta Pessarrodona
va titular així uns articles per al diari Avui, en record de Virginia Woolf, que va anomenar "La lectora corrent" uns reculls de crítica literària.

dilluns, 9 de febrer de 2009

Un gol centenari?

Ho he sentit al Telenotícies: ahir, Eto'o va fer el seu gol centenari en el Barça. I El Periódico es refereix a aquest gol en un subtítol de la notícia corresponent: "Centenari contra el Betis". Però no és únicament Eto'o qui marca gols centenaris. En el peu d'una foto de l'Agència EFE del 17 de gener de 2006, a la malla.cat, diu "Els jugadors de l'Espanyol celebren el gol centenari de Tamudo."

Segons el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, 'centenari' significa, com a adjectiu, "que té cent anys d'existència". Pel que fa al substantiu: "dia o any que fa una centúria o unes quantes centúries d'un esdeveniment". Com pot ser centenari un gol marcat ahir? Si és refereixen al gol que fa el número cent, caldrà que en diguin el 'centè' gol o el 'centèsim' gol, que són els adjectius ordinals corresponents a cent ('centèsim' també és cadascuna de les cent parts en què es divideix un tot).