dilluns, 2 de febrer del 2009

El meu Dia de Darwin

El 2009 hi ha un munt d'activitats dedicades a commemorar l'Any Darwin. El proper 12 de febrer farà 200 anys del naixement d'aquests gran científic i per a molta gent serà el Dia de Darwin. Per a mi, la celebració s'ha avançat deu dies. Aquest matí, el correu m'ha dut dos grans sobres i un paquet. Tot el contingut era una celebració del Dia de Darwin.

Un dels sobres venia de València i contenia el darrer número (hivern 2008-2009) de la revista Mètode, que inclou una secció monogràfica de més de seixanta pàgines dedicada a Darwin. Mètode és una revista publicada per la Universitat de València, però no té l'aire de revista institucional que fa propaganda de la universitat que té al darrere. Com indica a la seva coberta, és una "revista de difusió de la investigació", que compta sempre amb firmes de prestigi, amb continguts sempre interessants i molt ben tractats. A més de la qualitat del contingut, cal destacar-ne l'acurada presentació, un disseny elegant i excel·lents il·lustracions. No és estrany, tenint en compte que el seu director, Martí Dominguez, és una persona d'una sensibilitat exquisida, que ha posat de manifest al llarg dels anys en les seves col·laboracions a la revista El Temps.


Per celebrar el 200è aniversari del naixement de Darwin, aquest número de Mètode arriba amb un regal: el llibre Charles Darwin. Autobiografia, traduït per Jaume Terradas, amb una introducció de Martí Domínguez i acompanyat d'il·lustracions. És un text que Darwin va escriure per a la seva família (eren 121 pàgines) el 1876, al qual va afegir 67 pàgines més durant els sis darrers anys de la seva vida. Quan es va publicar, sota la direcció d'un dels fills de Darwin, es van ometre alguns fragments per indicació d'Emma Darwin, l'esposa del científic. Emma temia que la imatge del seu marit en pogués sortir perjudicada, si es publicaven les seves opinions sobre alguns temes delicats, com ara la religió. L'edició que publica Mètode conté el text íntegre, sense la censura familiar.


L'altre sobre rebut contenia el número 43 (desembre 2008) de la revista Medi Ambient, que publica el Departament de Medi Ambient i Habitatge. És un complement ideal al monogràfic de Mètode. Molt original em sembla el plantejament de l'article que tanca el monogràfic de Medi Ambient: "Charles Darwin i la crisi ambiental", en què l'autor, Jaume Terrades, parteix de la pregunta "què hauria pensat Darwin de la situació ambiental actual?". Espero que aviat estigui aquest número disponible en el web del Departament. Seria molt útil per a les escoles en aquest Any Darwin.


Pel que fa al paquet que acompanyava els dos sobres, venia del Regne Unit i ha viatjat amb gran celeritat. És el llibre Emma Darwin, d'Edna Healey, una biografia de l'esposa de Darwin. El vaig encarregar a Amazon divendres passat, just abans del cap de setmana. Quina rapidesa!