dilluns, 12 de juliol del 2010

LYNCE? Més aviat un talp

LYNCE o Exactcrowd.com és una empresa que es dedica a calcular les persones que participen en manifestacions o en esdeveniments on s'espera una participació massiva de persones. Si amb el seu nom (LYNCE), volen indicar que tenen molta vista per a fer el recompte, em sembla que s'equivoquen; la seva vista sembla més aviat de talp que no pas de linx. Vegeu, sinó, el càlcul que han fet de la manifestació del 10 de juliol a Barcelona: 56.000 persones!

Per explicar el mètode que segueixen, posen l'exemple com van comptar els assistents a la manifestació del 10 d'octubre 2009 a Madrid: a) van col·locar dues càmeres de vídeo d'alta resolució en una posició elevada en la ruta de la manifestació; b) un zeppelin va prendre de 300 a 600 fotos d'alta resolució per damunt la manifestació; i c) dos fotògrafs feien fotos "in situ", de la densitat i de zones que no podien ser captades pel zeppelin.

Com no fos un zeppelin de joguina dirigit a distància, dissabte jo no en vaig veure cap pel cel de Barcelona. Damunt l'Eixample no més passava de tant en tant un helicòpter que no era pas de LYNCE. I si van col·locar només dues càmeres en algun punt elevat del recorregut de la manifestació, com en la manifestació de Madrid, els devia passar com als cavalls quan els posen aquelles coses a cada costat dels ulls perquè no vegin més que allò que tenen al davant.

I DOS fotògrafs per prendre fotos d'allò que no podien captar les càmeres!!!!! 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)

Per altra banda, indiquen en un mapa l'espai que va ocupar la manifestació. Diuen que des de la Diagonal (però en el mapa posen el límit en el carrer de Rosselló) fins a la plaça de Tetuán. A mi, i als milers de persones que com jo, estaven en carrers transversals, o les que estaven per damunt de Rosselló o les que van fer una manifestació paral·lela per la Rambla de Catalunya... a tots nosaltres no ens han comptat. A més, diuen que la densitat d'un multitud que va caminant és com a molt de 1,7 persones per metre quadrat. Però si l'altre dia no es podia avançar!

Diuen que la superfície de la manifestació va ser de 10 hectàrees (100.000 metres quadrats) i que per encabir-hi un milió de persones la densitat hauria hagut de ser de 10 persones per metre quadrat. No m'he parat a comptar las superfície de tot l'espai per on hi havia gent l'altre dia, entre altres coses perquè ni tan sols sé fins on arribava la gent. Miressis on miressis, tots els carrers eren atapeïts. I puc assegurar que hi va haver moments en què vaig tenir una sensació com de claustrofòbia, malgrat ser a l'aire lliure. No em podia moure ni endavant ni enrere i estava envoltada de gent com dalt d'un autobús en hora punta.

Aquests senyors tan llestos tampoc no tenen en compte que, en una manifestació que es desplaça, les persones que hi participen no són únicament les que caben en la superfície del recorregut. Quan la manifestació acaba poden haver passat moltíssimes més persones que les que caben en aquell espai.

No sé si LYNCE és una empresa d'analfabets numèrics o si creuen que els analfabets numèrics som la resta de la població. O potser aquesta empresa no existeix i és un web de broma?

6 comentaris:

amay ha dit...

Hola,
M`hi he fixat (a la seva pagina) i en totes les manifestacions compten moltes menys persones que el que diuen els organitzadors o la policia... No deixa de ser curios...
Potser si que es broma...
(ho sento pels accents, aqui no n`hi ha!)

Clidice ha dit...

doncs que m'ho preguntin a mi que em vaig passar una hora i mitja encastada, literalment, a la paret del palau Robert :( aquests són una colla de pallassos pagats per algú molt interessat.

Marta Contreras ha dit...

Ara caldria que ens diguessin quanta gent hi havia el diumenge a Maria Cristina, que diuen que eren 75000. Segons el seu mètode, no poden ser més de 3500! :)

Raquel ha dit...

Jo tampoc vaig veure cap zeppelin.

He sentit que les fotos les van fer cap a les 21h o una mica més tard, quan ja s'havia acabat la manifestació oficialment i moltes persones ja havien començat a marxar, cosa que fa que es facin buits.
Si això fos cert queda ben clar que són una empresa incompetent i estafadora.

Si jo fos la persona que els ha contractat -i no tingués cap mena de motivació personal per manipular la informació- no els pagaria ni un duro i els demanaria explicacions!

S'ha de ser o molt cec o molt curt d'intel·ligència per dir que només érem 56.000 persones.

Però, per desgràcia, hi ha massa persones que no volen veure la realitat; i el que és pitjor: no deixen que els altres la pugui veure.

La lectora corrent ha dit...

Marta, molt bona!

Raquel, jo també penso que, si realment és una empresa, deuen treballar per a qui vol que el recompte surti baix. És com quan es fa un enquesta, que, segons quins resultats es busquen, es prepara el qüestionari d'una manera o altra.

De tota manera, és ridícul que diguin que dos fotògrafs poden captar tot allò que les càmeres elevades i el zeppelin no ha pogut agafar. Milers de fotògrafs hauria calgut dissabte per captar tota la gent que quedava oculta per la coberta dels arbres.

El que no entenc, és com creuen que algú que hi hagi estat o que simplement hagi vista la retransmissió o els reportatges posteriors, pugui empassar-se que allà no hi havia més que 56.000 persones.

La lectora corrent ha dit...

Amya, suposo que són l'empresa que contractaria qui volgués que un recompte teòricament "neutre" sigui molt més baix que el real.

Clídice, jo també vaig ser una estona gairebé sense poder-me moure, primer al carrer València i després a la vorera del passeig de Gràcia, però més avall.