diumenge, 10 d’agost del 2008

Segell Joan Oró: sobre de primer dia?

El mes de juny Correus va emetre un segell dedicat a Joan Oró, que havia estat sol·licitat per l'Associació Catalana de Comunicació Científica. En aquest bloc vaig explicar l'error de Correus, que en el sobre de primer dia de circulació del segell va dibuixar un altre científic (Stanley L. Miller) en comptes de Joan Oró. En assabentar-se del error comès, van retirar els sobres que no s'havien venut encara i van demanar a persones que sabien que els havien comprat que els tornessin perquè hi havia un error (la persona que m'ho va explicar, abonada des de fa anys al serveis de filatèlia de Correus, va dir-me que no li van donar detalls sobre el tipus d'error).

Unes setmanes després va sortir el sobre correcte. Com l'anterior, porta imprès en la part superior esquerra "Primer Día de Circulación", tot i que quan va sortir el segell feia ja algunes setmanes que estava circulant. Vegeu el sobre definitiu:


Compareu-lo amb el que havien començat a distribuir el 2 de juny:

Encara no he pogut entendre com es va poder produir l'error. L'artista a qui encarreguen el dibuix que ha d'imprimir-se en el sobre del primer dia no veu el segell --encara que sigui en un esborrany-- o la foto original a partir de la qual es farà el segell?

2 comentaris:

Nuesa Literària ha dit...

Que curiós sembla que no pugui ser! Com es poden fer errors d'aquesta mena?

Anònim ha dit...

Primer vaig pensar que potser el/la dibuixant havia buscat alguna foto d'Oró per Internet i li havia sortir la de Miller. (En el google imatges, de vegades les imatges trobades no corresponen amb el terme usat per fer la consulta; mostra un dibuix o foto del web on apareix el terme, però pot ser d'una altra cosa.) Però vaig fer la prova d'escriure "Joan Oró" i la imatge de Miller que van sortir és la que jo tenia en el meu bloc.

Un filatèlic va dir-me que no acostumen a consultar res a l'entitat o persona que ha fet la proposta. Hauria estat bé, per exemple, que haguessin reproduït la molècula d'adenina que Oró va sintetitzar en el laboratori o que haguessin reproduït l'escut de marquès d'Oró (el rei el va fer maruqè el juny de 2004), en què apareix la molècula.