divendres, 4 de maig del 2012

Adéu a Villa Urania?

Els darrers dies, les xarxes socials s'estant fent fet ressò de la més que probable desaparició de la caseta que ocupa el número 29 del carrer de Saragossa, en una zona de Barcelona on els districtes de San Gervasi i Gràcia es confonen. Quan jo estudiava Batxillerat (el Batxillerat de la meva joventut, que es començava als deu anys i en durava quatre o sis, segons es fes l'elemental o el superior), tenia una companya d'escola que vivia a la part alta del carrer de Saragossa i de tant en tant anava fins a casa seva. De vegades, en baixar de casa de la meva amiga fins a la Rambla del Prat, havia passat davant la caseta del número 29. Em sobtava el seu nom: Villa Vrania (la "V" no és un error tipogràfic; està escrit així.)

Villa Urania, al carrer Saragossa, 29, de Barcelona

Bastants anys més tard vaig saber que Villa Urania era la casa on havia viscut l'astrònom Josep Comas i Solà (1868-1937) i que, a l'observatori que va instal·lar en el terrat de la casa (una torre rotatòria de fusta de 3m de diàmetre i 3 m d'alçada), hi va fer algunes de les  seves principals descobertes. Segons indica Josep M. Oliver, de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, en un article (en trobareu la referència més avall), el telescopi que Comas i Solà tenia a Villa Urania "va ser el més profitós de tot l'Estat i de tots els temps fins a l'arribada de les modernes tecnologies, ja cap als anys vuitanta".

Villa Urania i part del jardí

Entre altres treballs destacats sobre alguns planetes i estrelles, i alguns fenòmens astronòmics, en aquell observatori, Comas i Solà va descobrir 12 asteroides, 3 estrelles variables a M42-Orion, una estrella variable cefeida (TV Librae) i dos cometes. A més, també a Villa Urania, va realitzar un atles fotogràfic de la zona el·líptica.

En l'esmentat article, Josep M. Oliver diu:
De l'observatori Vil·la Urània en queda, actualment, la casa i el telescopi amb els accessoris. La casa es pot veure al carrer Saragossa, on té l'entrada, i des dels seus darreres, a la Via Augusta, 102. L'ocupa un parvulari munivipal. A les columnes que fan costat a la porta de ferro s'hi llegeix encara. "Villa Urania". Al mur que dóna a la Via Augusta hi ha una placa col·locada en els anys cinquanta a instàncies d'aficionats a l'astronomia amb la llegenda:"En su observatorio de esta 'Villa Urania' el astrónomo José Comas Solá descubrió el 20 de marzxo de 1915 el planeta Hispania (804), primero de la serie de astros descubiertos por el que fue primer director del Observatorio Fabra. 1867-1937"
Placa situada a la Via Augusta
Josep Comas i Solà va ser el primer director de l'Observatori Fabra. Des del mig del carrer Saragossa, situant-se davant de Villa Urania, en mirar cap al Tibidabo es veu, una mica més avall de l'església del Sagrat Cor, l'Observatori Fabra, del qual se n'aprecia molt bé la cúpola:

El Tibidabo amb l'Observatori Fabra, des del carrer Saragossa

Doncs bé, Villa Urania sembla ser que desapareixerà dilluns que ve, 7 de maig de 2012, quan l'empresa de "deconstrucció" que hi té posat un cartell comenci la tasca per a la qual l'han contractada. I qui li ha encarregat que enderroqui Villa Urania: l'Ajuntament de Barcelona, a qui Comas i Solà va deixar en herència la casa. Segons m'ha fet saber Pau Senra (membre de la Junta Directiva de l'Associació Catalana de Comunicació Científica i interessat també per la història de la Ciència), el testament de Comas i Solà deia:
...lega la casa-torre que consigna poseer en la calle de Zaragoza número veintinueve de esta ciudad al Ayuntamiento de la presente ciudad de Barcelona con destino a observatorio popular, grupo escolar o institución cultural que se juzgue conveniente, deseando que se conserven en la finca, diplomas, medallas, objetos artísticos y científicos y demás recuerdos del testador.
 Cal dir que l'enderroc que s'anuncia per al 7 de maig és per deixar el solar net per dur-hi a terme un projecte que va sortir a concurs l'octubre de 2009 per a "la promoció d'habitatges, escola bressol i casal de barri". No sé com funcionen aquesta mena de concursos, però sembla ser que primer hi ha un equip que redacta el projecte i després un altre que duu a terme el projecte. En una nota de premsa de l'Ajuntament, del 17 d'agost de 2010, s'indica que d'arquitectes d'Oiskovia Arquitectura redactarà el projecte, i aquí no es parla només del número 29 de carrer Saragossa, sinó que inclou també la finca veïna, la del número 31. Suposo que es va adjudicar l'obra a l'equip "C. Gelpí Arquitectes", perquè en el seu web, entre els projectes que han de realitzar hi ha el del c/Saragossa 29. Indiquen que el client és l'Ajuntament de Barcelona (PMHB) i que s'ha d'iniciar el 2010.

Alguna cosa devia passar perquè no s'iniciessin les obres el 2010, però ara sembla que això no té aturador. Si, com és previsible, dilluns l'empresa "deconstructora" enderroca Villa Urania, l'actual Ajuntament de Barcelona demostrarà tenir tan poca sensibilitat envers la cultura, la ciència i la història com van tenir ajuntament anteriors, els que van enderrocar el Laboratori Municipal i desmantellar el Museu Clarà. Casualment ahir hi havia un Ple en el districte de Sarrià-Sant Gervasi. M'hauria agradat assistir-hi, però a la mateixa hora tenia una altra reunió. A través de twitter he llegit que el regidor (Joan Puigdollers) va justificar-se dient que era un projecte que venia de l'anterior Govern municipal. Em sona a excusa.

Volia posar-hi unes fotos, però ho deixo per ara, que a les 5 de la tarda hi ha una convocatòria davant de Villa Urania, on sembla que hi seran també els hereus de Comas i Solà, disgustats per la decisió presa pel consistori, i les càmeres de BTV, i no hi vull faltar.

Actualització 04.05.2012, 23.20
Hi poso algunes fotos fetes aquesta tarda a Villa Urania

Per saber-ne més:
L'observatori Vil·la Urània, de J.M. Oliver (Actes de la 1a Jornada d'Història de l'Astronomia i de la Meteorologia, Vic, 2005)
Josep Comas i Solà, el descobridor del planeta Barcelona, podria caure en l'oblit, per Dani Cortijo, en el bloc "Altres Barcelones".
Vil·la Urània de'n va al cel, per Helena López, a el Periódico.cat
Volen enderrocar Villa Urania, la casa de Josep Comas i Solà (#salvemvillaurania), per Xavier Caballé, en el bloc "L'home dibuixat"
La Vil·la Urània, en perill, en el blog "Fem Xivarri", de TimeOut Barcelona.
Compte enrere per a l'enderroc de Vil·la Urània (inclou vídeo), a BTV notícies.
Detall de la licitació per al concurs de projectes per fer habitatges, escola bressol i casal de barrial c/ Saragossa 29 de Barcelona, en el web del Patronat Municipal de l'Habitatge, 16.10.2009
Nota de premsa de l'Ajuntament de Barcelona, informant que l'equip d'arquitectes d'Oiskovia Arquitectura redactarà el projecte d'uns 15 habitatges en dret de superfície al carrer Saragossa
Descripció de l'obra "habitatges, escola bressol i casal de barri", projecte de l'estudi ""C. Gelpí Arquitectes"
El nou casal de barri i pisos protegits, al carrer Saragossa, a líniasarrià, 03.11.2010

9 comentaris:

Pilar ha dit...

Hi ha gomes d'esborrar patrimoni que no haujrien d'existir mai...I no val cap excusa, per "destruir" memòria, cultura i identitat.

fra miquel ha dit...

Ja pot ser, l'ajuntament, d'un color o d'un altre, que per a fer negocis passant per sobre del que faci falta són tots iguals.
Quina vergonya...
Una abraçada

Júlia ha dit...

La campanya s'ha endegat una mica tard, considerant l'estat lamentable de l'indret. L'actitud veïnal tampoc no ha estat clara del tot, sembla que les necessitats d'equipaments han fet que d'alguna manera 's'acceptés' el tema.

Crec que el poder cívic de reinvidicació de patrimoni és també erràtic i de poc pes, en general. Quan es fa una bona campanya, -recordo la d'Isabel Núñez amb el ginjoler de Sant Gervasi- las coses es poden aconseguir, però també és cert que ens importa el que tenim a tocar de casa i no fem cabal del que hi ha tres carrers més amunt, la veritat.

Més enllà de tot això, qualsevol deixa res a l'Ajuntament, veient com tracta aquests llegats, el cas Clará ha estat dels més lamentables.

L'oblit en què ha caigut la persona de Comas y Sola, com molts altres personatges del seu temps, encara em sembla més dolorós que la pèrdua de l'espai, som dolorosament amnèsics amb els temes culturals que 'no toquen'.

Júlia ha dit...

També s'hauria de matisar això de 'fer negocis' dels ajuntaments, en aquest cas s'hi construirien equipaments i en d'altres també ha estat així, no és el cas, per exemple, del gran hotel de Montjuïc, un altre cas lamentable d'alcaldada que va generar poques protestes.

Els equipaments moderns que vol la gent demananen molt d'espai.

Mercè Piqueras ha dit...

Pilar, Fra Miquel, Júlia, gràcies pels vostres comentaris. Júlia, en aquest cas, a més dels equipaments, també hi ha negoci. El projecte inclou 15-17 habitatges en dret de superfície. Els compradors o els seus hereus en serien propietaris durant setanta anys; després els pisos passarien a ser propietat de l'Ajuntament.

Per altra banda, si fins a fa dos anys la casa funcionava com a escola, no devia estar en un estat tan lamentable.

Ahir a la tarda hi vaig ser. Hi havia la família de Comas i Solà i algunes persones que s'han interessat per Villa Urania i que en coneixien bé la història. Avui intentaré fer-ne una petita crònica en el bloc.

Glòria ha dit...

És una llàstima que un edifici de característiques arquitectòniques reconegudes i de valor històric, pel fet d'haver estat la llar d'un home ciència del nostre país, sigui enderrocat. No hi ha dret, de debò!

Fina ha dit...

I per què no recullim signatures JA!
i evitem que s'enderroqui l'edifici. Forcem a que es compleixi la voluntat de aquest important científic!
No diuen que Internet té una gran força? On és aquesta força?

atomicc ha dit...

En aquest enllaç es pot veure el projecte.
http://www.oikosvia.com/Arquitectura/Concursos/saragossa/saragossa.html

Òscar ha dit...

Hola! No sé com es va desenvolupar la cosa però a dia d'avui (gairebé 10 anys després de l'article) Vila Urània encara existeix, com es pot comprovar des de Google Maps Street View. Quina sort que finalment es va aconseguir revertir l'enderroc!