divendres, 12 de novembre del 2010

Ordinadors portàtils i esterilitat masculina

No us heu parat mai a pensar perquè molts mascles de mamífer tenen els testicles en unes bosses a la part externa del cos? Si aquesta localització no tingués algun avantatge, no crec que  hagués anat endavant en l'evolució, perquè em sembla que d'inconvenients en té bastants, començant per la nosa que deu fer --si més no aquesta és la meva percepció-- en els mascles d'Homo sapiens posar-se uns pantalons amb aquells penjolls a un costat i un altre, o el perill que jugant a futbol t'hi donin un cop de pilota.

La raó que aquesta "novetat" evolutiva prosperés és que dins del cos fa massa calor i això perjudica la formació de l'esperma i la seva qualitat. Fa anys, hi havia professions masculines que se sabia que podien causar esterilitat. Per exemple, els homes que treballaven en foneries, els ferrers, els que alimentaven les calderes de les locomotores de vapor, i que estaven exposats a temperatures molt altes de manera continuada durant la seva jornada laboral. Ara són més aviat els joves i no tan joves aficionats als ordinadors portàtils els qui poden tenir problemes d'esterilitat.

En les darreres dècades, la qualitat de l'esperma humà ha disminuït bastant per diversos factors, que poden ser ambientals o relacionats amb el tipus de vida que porti cada home. El contacte amb plaguicides, l'acumulació en el medi de contaminants persistens com ara el DDT o dels fums dels tubs d'escapament dels cotxes, alguns additius dels aliments, o el tabaquisme i l'obesitat, s'ha comprovat que no solen anar de la mà d'un esperma de primera classe.

Avui dia, hi ha un altre factor a tenir en compte: els ordinadors portàtils. No penséssiu que emeten radiacions o alguna cosa semblant. El seu efecte negatiu és per l'escalfor que transmeten als testicles dels homes que passen moltes hores amb el portàtil a la falda. Els homes en edat fèrtil que no vulguin veure compromesa la seva capacitat reproductora haurien de tenir-ho en compte.

Per saber-ne més:
- Sharpe RM (2010) Environmental/lifestyle effects on spermatogenesis. Phil Trans R Soc B 365:1697-1712
- Sheynkin Y et al. (2005) Increase in scrotal temperature in laptop computer users. Human Reproduction 25:452-455

4 comentaris:

Salvador ha dit...

Ves per on, i qui ho havia de dir...
Fins a quin punt la tecnologia actual ens pot portar a la desaparició de l'espècie humana...

La lectora corrent ha dit...

Salvador, també podem mirar-ho d'una altra manera: pot ser un eficaç anticonceptiu.

Pakiba ha dit...

Ves per on ja no saben que dir... Tampoc estan tantas hores amb el ordenador a la falda, es incomodo.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Quin conte més ocurrent!