dimarts, 15 de setembre del 2009

La comissaria virtual (26): "400.000 milions de persones"

El diari ADN comenta la visita de Salil Shetty, director de la campanya del Mil·lenni de les Nacions Unides i reprodueix algunes de les seves declaracions. Shetty es mostra optimista i dóna algunes xifres que avalin el seu optimisme (si cliqueu damunt la imatge podreu veure-la ampliada):


"... faltan seis años hasta 2015, y a nivel mundial sí se ha conseguido el 50% de ellos: 400.000 millones de personas han salido de la pobreza..."

No sé quina proporció deu haver sortir de la pobresa, però si els 400.000 milions de persones fossin només les que havien deixat de ser pobres, no puc imaginar-me la magnitud de la població mundial. En el moment que escric això, la població mundial es de 6.771.673.760 persones (pobres i riques), segons aquest comptador. No arriba a set mil milions i diuen que ja som molta gent!

El Periódico donava també la notícia fa uns dies, però les xifres eren diferents: "más de 400 millones de personas han salido de la pobreza..." Una xifra molt més raonable. Tres zeros poden semblar poca cosa, però la diferència és enorme. Com pot haver-se equivocat qui ha preparat la notícia per a ADN?

Suposo que Salil Shetty devia parlar en anglès. Qui sap si no va fer servir la paraula "billion" i va referir-se a "4 billion people". Però en anglès americà --malauradament el més estès--, un billion no equival a un 'bilió' nostre (un 1 seguit de dotze zeros), sinó a mil milions (un 1 seguit de nou zeros.