divendres, 4 de setembre del 2009

Llambordes de fusta

És possible que n'hi hagi a més ciutats i pobles, però jo no recordo haver-ne vist enlloc més que a Cracòvia. Les llambordes de fusta eren en el pati d'entrada d'una casa a l'antiga --i enorme-- plaça del mercat, Rynek Glowny:


Foto: M. Piqueras (juny 2006)

5 comentaris:

Met ha dit...

Vols dir que eren de fusta? Ara hi ha la moda de col·locar taulons damunt el ciment fresc per tal que s'hi gravin els nuosos i les betes de la fusta.

La lectora corrent ha dit...

Segur; de lluny pot enganyar, però de prop es notava molt bé que les llambordes eren de fusta. Després de posar-ne aquí la foto se'm va acudir esbrinar si hi havia altres llocs on haguessin pavimentat els carrers amb llambordes de fusta i he trobat en un llibre de Google llibres (Performance of road pavements) que a partir de 1850 moltes ciutats europees van introduir les llambordes de fusta com una alternativa menys sorollosa a les de pedra. I que a Londres va continuar fins a la dècada de 1950.

Als Estats Units, en canvi, aquest tipus de paviment no es va generalitzar, però se'n van fer unes proves a Nova York i a Filadèlfia.

Segons vaig trobar per la xarxa, a Filadèlfia encara avui dia hi ha un carrer (Camac Street) amb llambordes de fusta.

Met ha dit...

És curiós... i més que s'utilitzés en zones humides. M'imagino que serà fusta tractada, com les travesses del tren.

Toby ha dit...

Durant anys vivia a un bloc de pisos que tenia una entrada des del carrer cap a un pati interior, i el terra era de llambordes de fusta, ben iguals que els de la foto. Era al número 6 del carrer Bonavista, a Gràcia, tocant al passeig de Gràcia. Quan vaig deixar el pis, ara fa deu anys, encara hi eren, i espero que encara hi siguin. No n'he vist enlloc més, ni a Barcelona ni més enllà.

Mercè Piqueras ha dit...

Toby, gràcies per la informació. algun dia que vagi per aquella zona miraré si ho localitzo per comprovar si encara hi són.