dimecres, 29 d’abril del 2009

Torxa olímpica que crema disc durs?

Us imagineu una torxa olímpica cremant el disc dur del vostre ordinador? Doncs això és el que m'han advertit que em pot passar si obro un arxiu anomenat "Actualización de Windows live" que em pot arribar annexat a un correu:

POR FAVOR, HAZ CIRCULAR ESTE AVISO A TUS AMISTADES, FAMILIA, CONTACTOS !!! En los próximos días, debes estar atent@: No abras ningún mensaje con un archivo anexo llamado: Actualizacion de Windows live, independientemente de quien te lo envíe. Es un virus que abre una antorcha olímpica que quema todo el disco duro C de la computadora. Este virus vendrá de una persona conocida que te tenia en su lista de direcciones. Es por eso que debes enviar este mensaje a todos tus contactos.

Es preferible recibir 25 veces este correo que recibir el virus y abrirlo. Si recibes el mensaje llamado: Actualizacion de Windows live, aunque sea enviado por un amigo, no lo abras y apaga tu maquina inmediatamente. Es el peor virus anunciado por CNN. Un nuevo virus ha sido descubierto recientemente que ha sido clasificado por Microsoft como el virus mas destructivo que haya existido. Este virus fue descubierto ayer por la tarde por Mc Afee. Y no hay arreglo aun para esta clase de virus. Este virus destruye simplemente el Sector Zero del Disco Duro, donde la información vital de su función es guardada.

ENVIA ESTE E-MAIL A QUIENES CONOZCAS. COPIA ESTE CORREO A UNO NUEVO Y MANDALO A TODOS TUS AMIGOS. RECUERDA: SI LO ENVIAS A ELLOS, NOS BENEFICIAS A TODOS


Com és possible que encara corrin aquestes coses per Internet? I que la gent s'ho cregui? He escrit moltes vegades, en llistes de distribució, privadament i també alguna altra vegada en aquest blog, sobre les falses alarmes (hoax) o les cadenes que corren per internet.

Davant d'un correu d'aquest tipus el que cal és fer servir el sentit comú en comptes de posar-se a reenviar-lo a totes les adreces que tinguem en l'agenda del programa de correu. Una cosa molt fàcil és escriure algun fragment del correu rebut en el google i de seguida sortirem de dubtes sobre la veracitat de l'alarma. El correu que he rebut avui ja va ser detectat el febrer de 2006 per Symantec. I corre en diverses llengües.

De tota manera, llegint el correu rebut ja es detecten coses que indiquen que es tracta d'una falsa alarma. Una d'elles és la manca de data: "Este virus fue descubierto ayer por la tarde" Des del primer "ayer" detectat el 2006, han transcorregut molts dies. A més, això de la torxa olímpic cremant un disc dur és per fer riure, ja sembla una broma. M'he imaginat les flames cremant no només el disc dur, sinó l'ordinador sencer i socarrimant els bigotis de la meva gata, que sempre hi seu al costat, segurament per ser prop de l'escalfor que desprén l'ordinador.

Després diu allò de sempre: que enviïs el correu a totes les persones que coneixes. I afegeix: "Es preferible recibir 25 veces este correo que recibir el virus y abrirlo." Qui ha redactat això deu saber molt poques matemàtiques o potser només hi hagi 25 persones que tenen la seva adreça de correu electrònic. Si cada persona ho enviés a les adreces de la gent que coneix, la xarxa es col·lapsaria.

Fa poc més d'un any, i en relació als "premis" que s'enviaven d'uns blocs a uns altres, vaig calcular (amb l'ajut de Google) els que es podien generar si cada persona que rebia el Premio Dardo triava 15 blocs als quals premiar al seu torn. Amb els correus d'alarma és el mateix, si cada persona que el rep l'enviés a 15 persones, al cap de poc temps ja no quedaria ningú al món sense haver-lo rebut. El nombre augmenta de manera exponencial.

Els milions de correus que poden generar-se són els veritable virus. No cremen cap disc dur, però omplen la xarxa de bits i fan perdre temps a les persones que, com jo, estem ja fartes de rebre'ls i llençar-los a la paperera, però voldríem advertir persones més ingènues o amb poca experiència a internet perquè la proepra vegada que rebin un d'aquests correus no en facin cas.

1 comentari:

maikix ha dit...

Per aquestes coses soc molt suspicaç, jo, i no en faig cas, primer pel que tu comentes: sempre van trobar el virus "ahir", faci el temps que faci que corre el mail, i després penso que algun benefici en deu treure algú, amb tants reenviaments.