El 2004, en inscriure'm per crear aquest blog, vaig haver de posar-li un nom. El títol triat no és original. Fa anys Marta Pessarrodona
va titular així uns articles per al diari Avui, en record de Virginia Woolf, que va anomenar "La lectora corrent" uns reculls de crítica literària.

dilluns, 13 d’abril de 2009

Premis a la recerca jove

De vegades es convoquen premis --de molts àmbits i per a moltes edats-- que tot i el seu interès no tenen prou de ressò i poden quedar deserts o només concedir algun accessit perquè s'hi han presentat pocs treballs. Ahir, per casualitat, vaig trobar la convocatòria per a un premi de recerca en l'àrea de les ciències de la vida i de la salut destinats a estudiants de batxillerat i formació professional. Després n'he vistos més.

Tot i que és posible que alguns premis ja tinguin suficient ressò, en faig un petit recull, per si, entre els lectors o lectores d'aquest bloc hi ha ensenyants o pares o mares o avis o àvies de joves estudiants, a qui pogués interessar. Un parell d'anys vaig formar part del jurat d'un fòrum de recerca escolar que es fa en el meu barri i recordo alguns treballs d'una gran qualitat, que demostraven un gran enginy i maduresa.

Les convocatòries que incloc són de premis per als quals encara no s'ha passat el termini del lliurament del treballs. Per a alguns falten pocs dies, però se suposa que a hores d'ara la majoria d'estudiants deuen haver enllestit ja el seu treball de recerca; només haurien de "polir-lo" per a presentar-lo al premi que escaigui a la seva especialitat.

IV Premi PRBB de Recerca en Ciències de la Salut i de la Vida
Convocat pel Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), amb dues modalitats: a) per a estudiants de batxillerat i b) per a estudiants de grau superior de formació professional de la família de sanitat i de química.
Termini de lliurament dels treballs: 20 d'abril 2009.
Més informació i les bases en el web del PRBB.

III Premis als Treballs de Recerca en Turisme de Batxillerat, curs 2008-2009
Convocat per la Fundació Gaspar Espuña-CETT, per incentivar l'alumnat de Batxillerat de Catalunya a desenvolupar els seus treballs de recerca en el camp del turisme i l'hostaleria.
Termini de lliurament dels treballs: 14 de maig 2009. Més informació i les bases aquí.

10è Premi UPC per a treballs de recerca de batxillerat. Arquitectura, ciènica i tecnologia sostenibles.
Convocat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i adreçat a estudiants de 2n de batxillerat de Catalunya de les modalitats de Tecnologia o Ciències de la Salut que hagin fet un treball de recerca relacionat amb els estudis propis de la UPC, incorporant-hi criteris de sostenibilitat.
Termini de lliurament dels treballs: 30 d'abril de 2009. Més informació i les bases aquí.

I en el web de la biblioteca de la UPC hi ha una pàgina adreçada a estudiants de batxillerat que inclou, entre d'altres, consells per a la preparació de treballs.

VIII Premi Antoni Quintana Marí
Convocat per la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT), amb l'objectiu de despertar l'interès per l'estudi i la recerca de la història de la ciència i de la tècnica entre els estudiants de batxillerat.
Termini de lliurament dels treballs: 31 de maig de 2009. Podeu descarregar el fulletó amb les bases aquí.