diumenge, 11 de maig del 2008

Sant Ponç

Onze de maig, Sant Ponç: herbes remeieres, mels, confitures, arrop, regalèssia. Eren quarts d'onze quan he arribat al carrer Hospital i encara no hi havia massa gent a la tradicional fira. Feia alguns anys que no hi anava. Ha millorat. Les últimes vegades que hi vaig anar s'hi venien coses que no tenien massa a veure amb la fira o productes que semblaven de fàbrica. Les mels i confitures m'han semblat més genuïnes, però tampoc no hi posaria la mà al foc. (Fa anys, en un poble de les terres de Lleida en què els visitants compraven mel com a record, en passar per davant d'un magatzem que tenia les portes obertes vaig veure uns bidons que duien escrit en lletres ben grosses: "MIEL DE ARGENTINA. No dubto que la mel argentina sigui bona, però no és això el que busquen els visitants.) El que més m'agrada de la fira de Sant Ponç és la flaire que omple el carrer Hospital. Fa estona que sóc a casa però el record se'm fa viu en les narius: farigola, romaní, alfàbrega, marialluïsa, menta, espígol, orenga...

Reprodueixo de Barcelona Metròpolis Mediterrània:
Aquesta fira es coneix al carrer Hospital des del 1871. Al segle XVI, els cronistes ja esmenten una fira d'herbes que es feia davant de l'església de Sant Miquel, fira que un dels cronistes lligava amb l'època romana i les festes dedicades a Flora, deessa de la vegetació. El Costumari català recull que, a principi del segle XIX, es retia culte a Sant Ponç a l'antiga església de l'Hospital de la Santa Creu amb una benedicció d'herbes a les set del matí. El 1871 i el 1883, al Diari de Barcelona apareix esmentada una fira "de rams, flors i herbes remeieres i oloroses" que es feia a "la vora dreta" del carrer Hospital, on es continua celebrant. Altres districtes de la ciutat s'han afegit a la tradició.

Diverses plantes aromàtiques a la Fira de Sant Ponç 11 de maig 2008

Fira de Sant Ponç 2008 al carrer Hospital de Barcelona


D'on deu venir aquesta mel?

1 comentari:

Anònim ha dit...

Mercè,

interessant llegir la teva impressió d'una fira que a mi també m'agrada molt. He vingut a parar a la teva pàgina per casualitat i m'ha fet gràcia veure que una altra blocaire traductora també s'hi havia acostat amb càmera en mà.