dimarts, 16 de novembre del 2010

Vist a la Facultat de Biologia UB

Ahir vaig anar a visitar un professor a l'edifici Ramon Margalef de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. Sempre que entro en algun centre universitari m'agrada mirar els taulons d'anuncis, amb informació sobre activitats molt diverses. Entre els anuncis, avisos i propaganda, hi havia un cartell en què demanaven donants d'òvuls per a l'Institut Dexeus i uns altres en què demanaven donants d'esperma per a l'Institut CEFER. Però no qualsevol noi pot ser donador de semen per a l'Instituto CEFER: els donants han de ser de "raça asiàtica" o de "raça negra":




Em pensava que, en l'espècie humana, les races no existien. Si més no, tots els humans actuals som de la mateixa subespècie i les diferències genètiques entre persones que semblen de "raça" diferent no són suficient per poder dir que hi ha una raça negra, una d'asiàtica (groga?) una de blanca, etc.

Un altre cartell curiós és el que anuncia aquest cicle d'encontres "Pensar lo inconciente" (sic):



I en la mateixa línia que aquests encontres, hi ha aquest curs d'introducció a la psicoanàlisi:


Quan jo era jove, Freud i la psicoanàlisi estaven de moda. Jo mateixa vaig llegir-me alguns llibres de Freud que si ara els trobés segurament els enviaria directament al contenidor de reciclatge. Però ve't aquí que la psicoanàlisi sembla aguantar el pas del temps en alguns sectors i fins i tot revifar. Com les modes en el vestir, que van i vénen, aquesta també sembla haver tornat.

5 comentaris:

Ferran ha dit...

Realment estic sorprés per el cartell del tema de la raça.
Si el tema del psicoanàlisi,i tot el que està al seu voltant està de moda, jo crec que la gent estem molt saturats i busquem una mica de pau de forma gairabé desesperada en qualsevol racó. Per cert avui a La Contra de la Vanguardia, parla de la zenètica, jo no la havia escoltat mai, es dedican a comprobar fets "paranormals" i a la propia entrevista tracta de placebo a la homeopatia, que es tambè de certa forma una formula de escapar de molta gent.

La lectora corrent ha dit...

Ferran, a mi, allò que em va sorprendre va ser que aquells cartells que buscaven mascles de determinades "races" estiguessin penjats a pocs metres d'un departament universitari d'antropologia.

Pel que fa a la zenètica, sabia que existia, però no sabia que tingués nom.

Claudi Mans ha dit...

Els científics saben que el concepte de raça no és científic i que les races no existeixen. Però això només ho saben els científics. Quan una persona té la pell negra, per a tothom és de raça negra, i ningú no s'ho qüestiona. Ens agradi o no.

pinocho ha dit...

Ferran: la homeopatia,no és cap fórmula per escapar, te una base de psicologia, tracta la psiquis i cures la malatia,(tota malaltia corporal té una causa hemocional ( ja el la época de Aristóteles en parlaben.
Respecte al esperma fins a aquestes races tenen en la vida moderna problemes de reproducció, el ritme que'ls fen portar també els afecta

La lectora corrent ha dit...

Sobre l'homeopatia, fa un parell de dies a La Vanguardia va llegir un frase d'un entrevistat de la "contra", que em va sembla que definia molt com funciona: "La homeopatía y las flores de Bach son eficaces... placebos".