divendres, 12 de novembre del 2010

Recerca i divulgació

A propòsit del Premi Joan Oró a la divulgació de la recerca científica, que vaig anunciar ahir en aquest bloc, un lector (Ferran) em diu en un comentari: "em preocupa més la manca d'ajut i suport a la investigació en general". Estic d'acord amb ell que calen més ajuts i suport per a la recerca, però crec que la divulgació és també molt necessària. Per diversos motius.

En primer lloc, cal tenir en compte que la major part de la recerca que es fa a Catalunya es duu a terme en centres públics, és a dir la paga la ciutadania amb els seus impostos. Convé que la gent sàpiga que fan els investigadors i investigadores amb els diners que reben de l'administració. Però el treball d'un laboratori o d'un grup de recerca no es pot explicar de la mateixa manera als col·legues de l'àmbit corresponent, que se n'assabenten a través dels articles publicats en revistes del ram, que a la població general. Per a això és necessària la divulgació.

Per altra banda, la ciència i la tecnologia i els seus avenços afecten com mai la vida quotidiana. La legislació actual ha de tractar molts temes que hi estan relacionats, des de l'aprovació de mesures per prevenir el canvi climàtic --o contrarestar-lo, atès que sembla que ja hem fet tard per a la prevenció-- , lleis en favor de la salut i la integritat física (penso ara en mesures per prevenir els accidents de trànsit o la contaminació, en la llei del tabac, etc.), fins a lleis relacionades amb l'ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, les famoses TIC.

Debats socials actuals que preocupen molta gent tenen a veure amb la ciència i la tecnologia: l'esmentat canvi climàtic, vacunacions, transvasament, cultius transgènics, possible perill de les antenes de telefonia mòbil, fonts netes d'energia, deixalles nuclears, el TGV i la Sagrada Família, etc.

Per poder prendre decisions, cal primer disposar d'informació i saber destriar el gra de la palla, allò que és demagògia del que són dades contrastades. Moltes vegades ens movem més per les emocions que per la raó i donem més credibilitat a qui sap comunicar millor o crear aquesta empatia que ens mou a confiar en aquella persona.

Quant al Premi Joan Oró o altres de similars, no crec que la recerca surti gaire perjudicada per la seva existència, perquè pugui restar-li diners. El Departament d'Universitats (actualment el DIUE; abans el DURSI) subvenciona parcialment aquest premi i amb els diners que hi dedica segurament no n'hi hauria ni per comprar les pipetes o les provetes que qualsevol laboratori necessita. En canvi, el premi és un estímul perquè el jovent investigador s'animi a explicar la seva recerca.

I quan es parla de 'recerca', en la convocatòria del premi, no s'està fent referència exclusivament a la investigació que es fa en un laboratori ni tampoc queda restringit a l'àmbit de les ciències experimentals. Al llarg de les diverses convocatòries, hi ha hagut alguns premis o accèssits que eren d'àmbits que potser la gent no associa amb la recerca científica o tecnològica, com ara la lingüística o l'economia.

2 comentaris:

Salvador Macip ha dit...

Totalment d'acord. Això és el que defenso jo sempre: si la gent no sap què fem als laboratoris no podem pretendre que ens vulguin donar més diners per investigar.

Ferran ha dit...

Sí, la divulgació científica en general,és necesária i positiva, sense cap mena de dubte.
Serveix per a que la societat estigui informada i "entengui" o pugui sopesar, reglaments, mesures,possibilitats.. però no ha de ser perquè les institucions prenguin decisions,posturas. Ells, se suposa, tenen altres canals,més directes i complets (exceptuant els mil i un informes del club de la comèdia).
La divulgació, crec que és sempre més efectiva quan darrere hi ha beneficis (particulars), i fins que no apareixen s'ha de conformar amb aquestes engrunes.

Insisteixo, felicitats per el blog